Veres Péter Sopronban 1968-ban

Hozzászólok
Veres Péter Sopronban 1968-ban
Veres Péter Sopronban 1968-ban
Veres Péter Sopronban 1968-ban
Veres Péter Sopronban 1968-ban
Veres Péter Sopronban 1968-ban

1968. április 19-20-án Veres Péter (író, politikus, 1968-tól a Hazafias Népfront Elnökségének tagja) Sopronba látogatott és édesapámmal levelezve (Szőke Ernő erdőmérnök, kollégiumvezető, Erdészeti Technikum) megszervezett egy találkozót a képen látható személyekkel. Beszélgetni szeretett volna velük.

"...Hogy miről beszéljünk, azt ott is meg lehet beszélni. Jó volna, ha a fiukat, lányokat szóra lehetne bírni. Ritkán sikerül. Nem mernek előrukkolni igaz gondolataikkal. Nemcsak a vizsga-minősítéseiket féltik - szegények! - hanem az egész életre szóló káderjellemzéstől is rettegnek. Még ha nincs is rá okuk. ..." - írja a levelében, ami arra is utalhat, hogy akkoriban nem publikus dolgok is szóba kerülhettek.

Azt írja a Wikipédia:

"Olvasónaplója, naplójegyzetei, közírásgyűjteménye tanúsítják, hogy élete végéig sokat olvasó, állandóan művelődő ember volt. Sokoldalú munkásságát mindvégig a „népben, nemzetben gondolkodni” eszme jegyében fejtette ki, kényes kérdésekről is bátran szólt, példát adott a közéleti, elkötelezett írói magatartásból. Hatalmas levelezést folytatott, szinte az egész ország számára „Péter bácsi” volt."

A találkozó létrejött, és édesapám néhány fotót is készített a beszélgető társaságról.

A képeken felismerhető Veres Péter, Tuskó László, Szabó Lajos, Fekete Zoltán, egy személy nem azonosítható, Szőke Ernő a kamera túlsó oldalán volt.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1968. április 19-20.
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1968
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés létrehozása: 2018. április 20.