A Bánya-, Kohó- és Erdőmérnök-hallgatók Ifjúsági Köre Sopronban (1919-1948)

Keresés az archívumban

Helyszín
Kiadás éve
2017

A szerző bevezetője:

"Az elkészült munkában itt bemutatásra kerülő Ifjúsági Kör nem újonnan alakult szervezet vagy szövetség volt, mint annyi más 1919-ben létesült egyesület hazánkban. Struktúráját és kiváltképp hagyományait tekintve olyan diákönkormányzat, amely 1879 óta alapszabályok szerint működött. A selmeci diákélet egyedi jellegű volt. Mindig is különbözött a többi hazai egyetem, főiskola ifjúságának életétől. Magának a Körnek a gyökerei egészen a XIX. század legelejéig nyúltak vissza. Az Ifjúsági Kör Sopronba menekülve minden hagyományt átmentett, a selmeci szellemet ápolta, és mint szent lángot adta tovább nemzedékről nemzedékre.

A Soproni Egyetemen töltött évek alatt megérett bennem a gondolat, hogy méltó emléket állítsak azoknak a fiatal férfiaknak, akik ezt az ifjúsági szervezetet a tárgyalt időszakban (1919–1948) igen nehéz körülmények között vezették.

A témaválasztásnál közrejátszott az a tényező is, hogy jómagam hetedik éve oktatom Sopronban, Történelem-helyismeret I-II tantárgy keretében egyetemünk történetét és hagyománytörténetét. Ezzel a könyvvel egyrészt bő összefoglalót tudok a hallgatók és az érdeklődök kezébe adni, amivel segíthetem felkészülésüket, tájékozódásukat e témában. Így megismerhetik egy patinás diákegyesület 30 éves történetét Sopronban, valamint az Ifjúsági Kör kimagasló szerepét a selmeci hagyományok ápolásában, őrzésében és továbbvitelében."

A bejegyzés létrehozása: 2018. július 25.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.