A Káptalanház felújítása az 1970-es évek elején

Keresés az archívumban

A Káptalanház felújítása az 1970-es évek elején
1
Eredeti méret
A Káptalanház felújítása az 1970-es évek elején
2
Eredeti méret

G.Nagy Béla 1970-ben örökítette meg az 1650 körül Wittnyédy István (1612-1670), Sopron egykori jegyzője, később országgyűlési követe részére épült palota, majd 1779-től a társaskáptalan tulajdonában lévő, háborúban súlyosan megsérült Káptalanház felújításának pillanatait.

A Szent György utca 7-es számú épület a képeken a sűrű állványzattól nem látható érdekessége, hogy a legenda szerint a homlokzaton látható két férfifejet - egy bajuszost és egy nyelvét öltögetőt - magáról Wittnyédy Istvánról mintázták, akit a palota építésekor támadások sora ért, amiért mint városi alkalmazott, ingyen kapta az impozáns épület felépítéséhez az építőanyagot. A helyzetről a véleményét e két fej lassan 400 évvel az épület építése után is tükrözi az utókor számára.

Érdekesség még, hogy az első felvételen, a bal alsó sarokban megbújva látható az egykori Haladás vendéglő táblája is.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1970
Kapcsolódó bejegyzés
Forrás

Dr. Czellár Katalin: Sopron, 2001.p.71.
Evangélikus arcképcsarnok (Szerk: Tóth-Szöllős Mihály, Bp. 2002.) p.171.

Szerző
1970

Hozzászólások

Harkai László | 2018. június 10. 15:38

Erről jut eszembe: Ennek a háznak a valamelyik(nem emlékszem hanyadik)szintjéről ugrott le -fogadásból,vagy brahiból-általános iskolatársam Odrovics Jóska,persze az épitéshez használt homokkupacra,nem az aszfaltra!Mintha akkor még nem lett volna felállványozva az épület!Volt neki egy másik,nem brahis,,hőstette'',de azt még ennyi év múltán sem merném leírni!Aki emlékszik rá,az tudja,amúgy meg lepje a feledés homálya!

A bejegyzés létrehozása: 2018. június 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.