A Káptalanház felújítása az 1970-es évek elején

Hozzászólok
A Káptalanház felújítása az 1970-es évek elején
A Káptalanház felújítása az 1970-es évek elején

G.Nagy Béla 1970-ben örökítette meg az 1650 körül Wittnyédy István (1612-1670), Sopron egykori jegyzője, később országgyűlési követe részére épült palota, majd 1779-től a társaskáptalan tulajdonában lévő, háborúban súlyosan megsérült Káptalanház felújításának pillanatait.

A Szent György utca 7-es számú épület a képeken a sűrű állványzattól nem látható érdekessége, hogy a legenda szerint a homlokzaton látható két férfifejet - egy bajuszost és egy nyelvét öltögetőt - magáról Wittnyédy Istvánról mintázták, akit a palota építésekor támadások sora ért, amiért mint városi alkalmazott, ingyen kapta az impozáns épület felépítéséhez az építőanyagot. A helyzetről a véleményét e két fej lassan 400 évvel az épület építése után is tükrözi az utókor számára.

Érdekesség még, hogy az első felvételen, a bal alsó sarokban megbújva látható az egykori Haladás vendéglő táblája is.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970
Forrás: 

Dr. Czellár Katalin: Sopron, 2001.p.71.
Evangélikus arcképcsarnok (Szerk: Tóth-Szöllős Mihály, Bp. 2002.) p.171.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1970
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: G. Nagy Béla
A bejegyzés létrehozása: 2018. június 10.

Hozzászólások

Harkai László képe

Erről jut eszembe: Ennek a háznak a valamelyik(nem emlékszem hanyadik)szintjéről ugrott le -fogadásból,vagy brahiból-általános iskolatársam Odrovics Jóska,persze az épitéshez használt homokkupacra,nem az aszfaltra!Mintha akkor még nem lett volna felállványozva az épület!Volt neki egy másik,nem brahis,,hőstette'',de azt még ennyi év múltán sem merném leírni!Aki emlékszik rá,az tudja,amúgy meg lepje a feledés homálya!