A Rejpál-ház

Hozzászólok
A Rejpál-ház

A nagy tűzvészben megsemmisült középkori épületet, mely római maradványokon épült, 1700 körül "egyes középkori részek megtartásával (kapu)" /Csatkai Endre/ építették újjá. A házban, mely egykor iparosok tulajdona volt az első világháború idején már vendéglő működött, Kőkapu néven. dr. Heimler Károly 1936-os topográfiája már a résztulajdonosaként említi Rejpál Jánost és nejét. Rejpál János az egykori vendéglő helyén üzemeltetett cipészműhelyet. A felvételen ennek a műhelynek a bejárata is látható a Várkerület 7. szám alatti házban.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1938
3460-1100
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Diebold Károly
A bejegyzés létrehozása: 2014. július 30.

Hozzászólások

Németh György képe

42-43 ban a Petőfi-téri fiuiskolába rövid ideig járt velünk egy Rejpál János Antal. Úgy emlékszem, hogy azért maradt ki, mert átment a Szt. Mihály iskolába. 6-7 évesek voltunk.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves László és Katalin, Rejpál Noémi kérésére a hozzászólás és így az arra írt válasz is törlésre került.

Harkai László képe

Tisztelt Igrecz Katalin!

Nem tudom mennyiben érintett a hozzászólásomban szereplő Rejpál család tagjaival kapcsolatban,de nem is ez a lényeg!Viszont az említettekkel-természetesen a fiútestvéren kívül-több mint negyed évszázadon keresztül egy,illetve két házban is együtt laktam,ami persze nem jogosít fel semmire!Ellenben elmondhatom,hogy jó viszonyban voltunk egymással,ergo okom sem lenne bármi rosszat is leírni velük kapcsolatban,mint ahogyan nem is tettem,szerintem legalábbis!Lehet,hogy a disszidens kifejezés,-amit ma már sokan nem is ismernek-sértőnek tűnik,de abban az időben ez volt a ,,megszokott'' !Az,hogy bárkinek is úgy mondd ,,firtattam'' a becenevét,vagy az 50 évvel ezelőtti-mi is volt 1964-ben?-eseményekben betöltött szerepét minősítettem volna,én nem így érzem! Leírtam a Velük kapcsolatos emlékeimet,minden hátsó gondolat nélkül mellesleg,tehát a kioktatásra nem szolgáltam rá!Mellesleg ezidáig ezen a fórumon ez nem volt jellemző!Amennyiben sem a moderátor,sem Mónika nem tartja sértőnek az általam leírtakat,addig úgy hiszem kár az indulatokat szítani!
Tisztelettel : Harkai László

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Részemről maradhatott volna a hozzászólás, Noémi ragaszkodott a törléséhez, amit egyébként nem kellett volna megtennem, miután - és most idézem a Noéminek írott soraimat- "Sajnos a hozzászólások tartalmáért nem tudok felelősséget vállalni, sajnálom, ha László sorai sértően hatnak. Két dolgot tudunk tenni: vagy törlöm a hozzászólást,így viszont fennáll a veszélye, hogy emiatt esetleg további vita kerekedik, vagy Ön regisztrál a honlapra - ez a hozzászólás feltétele- és megírja Lászlónak a gondoltait."
A hozzászólást ezután töröltem, ennél többet szerkesztőként nem tudok és nem is szeretnék tenni. Bízom benne, hogy a helyzet minden érintett fél számára megnyugtatóan rendeződik, mint ahogy abban is, hogy emiatt nem maradnak el az esetleges értékes és érdekes személyes visszaemlékezések akár ebben a témában, akár máskor. Részemről ezzel az ügyet lezártnak tekintem.

Igrecz katalin képe

Korrekt eljárás volt, köszönet érte!

Dávid Ferenc képe

A Rejpál ház egyike a keveseknek, amelyet elkerült az 1676-os nagy tűzvész, s nem érintett a külvárost még jobban érintő 1808-as tűzvész sem. Ennek köszönhető, hogy a várkerületi részen az első emeleten Sopron legszebben kifestett famennyezete látható a horvát önkormányzat által használt szobában, amely 1550-1600 között készült.

Horváth Péter Pál képe

A fekete cégtábla - Zutrum Ferenc mészáros boltját jelzi - bejárat a Festő köz felől ....

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ez a Reipál ház előtti szögletben kialakult kis terecske nekem nagyon üres. Mert vagy egy hengeres nagy hirdető oszlopnak kellen ott lennie (1939-ben még ott volt Fortepan 83644) vagy egy olajfűz fácskának, amit a Várkerület 1942-es felújításakor ültettek ide. (Hótörés végzett vele Nagy Béla képe 1970 körül)