A Soproni Tervező Iroda dolgozói

Hozzászólok
A Soproni Tervező Iroda dologzói

A Soproni Tervező Iroda csapata, a képen elől középen Winkler Oszkár, hátul megbújva Hárs József. A felvétel az egykori Törvényszék épületében készült, ahol ma a Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákotthona működik. Korábban ez az épület adott otthont a Tervező Irodának.

Sajnos a leírtakon kívül a többieket nem sikerült azonosítani, de bízunk benne, hogy olvasóink segítségével fény derül a nevekre.

---
Bejegyzésünk közzététele után kaptunk egy személyes hangvételű visszaemlékezést Szalay Csabától, akinek az édesapja a Tervező Iroda munkatársa volt. Csaba így írt:

A Soproni Tervező Iroda történetéhez

Édesapám, Szalay Pál (1918-1989.) révén van némi ismeretem a soproni irodáról. A történethez először kicsit vissza kell menni Édesapám „korábbi” életéhez.

Mint vadászrepülő főhadnagy, Heppes Aladár, a „Pumások” vezetőjének segédtisztjeként családostól Bajorországba menekültünk az ezred maradékával. 1946. októberében szüleink úgy döntöttek (sok bajtársukkal ellentétben), hogy hazajövünk, mert nekünk ez a hazánk! Az első hazatérő vöröskeresztes vonat parancsnoka volt. Sopronnál értünk magyar földre. Éjszaka érkeztünk a Déli-pályaudvarra. Nagyszüleink ekkor már itt voltak özvegyen maradt soproni nagynénénknél, - ide vártak minket is. – Apámnak tovább kellett utaznia „egyenesen” Kaposvárra, az Igazoló Bizottsághoz. Ott megállapították, hogy háborús bűncselekményt nem követett el. Megkérdezték, hogy tudna e vezetni „modern” szovjet repülőt? Válasza az volt, hogy igen, de nem vállalja, mert egy rendszert már kiszolgált. 28 évesen nyugdíjazták, de nyugdíjat nem kapott. Sopronban a Pamutiparban helyezkedett el, mint befűző (és automatikusan megkapta az MKP tagsági könyvét Rákosi aláírásával! Akkor ez a munkakörrel járt!), esti iskolában 1950-re textil technikus lett. – „Racizták” – azaz létszám felettinek minősítették.

Ebben az évben kezdte Winkler Oszkár szervezni a Városépítő Tervező Irodát. Szakembereket keresett, így kerültek oda építőmesterek, mérnökök, stb. Műszaki ismereteik miatt pilótákat is alkalmazott: így került oda Joubert Edvin bombázó-pilóta és Apám, mint vadászpilóta. Az iroda az egykori bíróság épületében kapott helyet, mellette ott működött a járásbíróság.

Apám szorzó-árelemzőként kezdett dolgozni (tekerős szorzógéppel, logarléccel). Elvégezte a műszakirajz-tanfolyamot, de szélesíteni akarta szakmai ismereteit, ezért 1954-ben (vagy ’55-ben?) a műszaki egyetemre akart jelentkezni. Akkor már a soproni irodát összevonták a győri irodával és a Győri Tervező Vállalat Soproni Tervező Irodájaként működött. A győri igazgató, mint „volt Horthysta katonatisztet”, nem javasolta az egyetemre (ő azután ’56-ban „disszidált”!), ezért a budapesti Építőipari Technikumot végezte. – ’57-ben az új igazgató azt mondta: - Pali bácsi, most mi javasolunk az egyetemre! – Apám ezt már kora miatt nem vállalta. Kiváló eredménnyel elvégezte a technikumot, majd később mérlegképes könyvelő- okleveles árszakértői vizsgát is tett. Nyugdíjasként is tovább dolgozott és – bár mérnöki oklevele nem volt! – élete végéig járhatott a budapesti Mérnöktovábbképző Intézetbe.

Én 4. általános iskolás koromtól kezdve minden nyáron részt vettem az iroda munkájában: először figuránsként a mérőszalagot húztam a sertéstelepek felmérésénél a soproni járásban (a SERNEVÁL program keretében!), később felújítási tervek felméréseiben vettem részt Apámmal és más tervező irodaiakkal. Sok kedves emlékem van személyekről, munkákról."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1955
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. június 7.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Ügy tűnik, hogy az ülök között balról az első Rábai János, aki az Újteleki utca 14.számú házban lakott. Meg fogom mutatni az unokájának is ezt a képet, hogy megerősítse, vagy megcáfolja. A jobb szélén ülő hölgy úgy rémlik Kalmár Dezsőné Losonczy Melinda (az egykori Ruprecht cukorgyáros egyik unokája. Akkor a képen kell lennie férjének, Kalmár Dezsőnek is, mert ő is építőmérnök volt és tudomásom szerint ő is a Tervezőirodánál dolgozott.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Tacsi! Várom a híreket!

Tarcsai Mária képe

Unokája nem igazán erősítette meg Rábai János személyét, de nem tartja lehetetlennek, hogy mégis őt látjuk. Kalmár Dezsőné kilétét Varga Jenő tudná talán megerősíteni, hisz sokáig elég közel laktak egymáshoz. Neki is elküldöm a képet, hátha tud érdemleges választ adni.

Tarcsai Mária képe

Kalmár Dezsőné Losonczy Melinda személyre vonatkozólag Varga Jenő megerősítette, hogy valóban őt ábrázolja a kép.Örülök, hogy 50 évvel később még egyáltalán sikerült valakit felismernem. Annak is örülök, hogy végre valahol fotón is meg van örökítve