A Szélmalom utca 17. rövid története

Keresés az archívumban

Címke
Szélmalom utca 17.
Eredeti méret

A Szélmalom utca 17. (Patak utca 32.) szám alatti épület 1660-ban épült, mint a jezsuiták [konviktusa], majd miután a jezsuiták a Belvárosba költöztek, az épületet gazdasági célokra használták.

A XVIII. században az Esterházy család tulajdonában volt, majd használták helyőrségi raktárként is. Az első világháború ideje alatt, amikor ez a fotó is készült, Mattesz János örököseinek tulajdona volt az épület, melynek udvarán éppen orosz hadifoglyok láthatóak.

A második világháború után termelőszövetkezeti raktárként hasznosították az addigra már többször átépített épületet, majd hosszú évekig üresen állt.

Részletes feltárás után 2003-ra fejeződött be a teljes rekonstrukció, melynek során az egykori konviktus épületébe a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény költözhetett. A feltárásról és az újjáépítésről fotókkal illusztrált részletes írás érhető el itt.

Gantner Antal fenti fotója a Képes Dunántúli Újság 1938. februári számában jelent meg.

régi egyetemi intézmény, ahol a katolikus teológiát tanulók közösen laknak és étkeznek

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1916
Kapcsolódó kiadvány
Szerző
1916
2598-677
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2013. április 10. 16:10

Nagyon szép lett az új Zeneiskola, szinte egyenrangú az egykor oly csodálatos Russ villával, ahol gyermekkoromban szinte minden nap megfordultam. Sőt, felnőtt koromban is, mert a fiam is ide járt.
Az új Zeneiskolával egyetlen bajom van, hogy nem oldották meg a parkolást. Azóta észbontó, hogy mennyi autó parkol a Szélmalom utcában, Ikva parton, a Lénárd keresztnél.... Nem lehet igaz, hogy amerre nézünk, mindenhol autók, autók hátán. És a szép. ámbár alacsony (földszintes, max. egy emeletes) soproni műemlék házak szinte ki sem látszanak az autók közül...:(

A bejegyzés létrehozása: 2013. április 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.