A Szélmalom utca 17. rövid története

Hozzászólok
Szélmalom utca 17.

A Szélmalom utca 17. (Patak utca 32.) szám alatti épület 1660-ban épült, mint a jezsuiták [konviktusa], majd miután a jezsuiták a Belvárosba költöztek, az épületet gazdasági célokra használták.

A XVIII. században az Esterházy család tulajdonában volt, majd használták helyőrségi raktárként is. Az első világháború ideje alatt, amikor ez a fotó is készült, Mattesz János örököseinek tulajdona volt az épület, melynek udvarán éppen orosz hadifoglyok láthatóak.

A második világháború után termelőszövetkezeti raktárként hasznosították az addigra már többször átépített épületet, majd hosszú évekig üresen állt.

Részletes feltárás után 2003-ra fejeződött be a teljes rekonstrukció, melynek során az egykori konviktus épületébe a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény költözhetett. A feltárásról és az újjáépítésről fotókkal illusztrált részletes írás érhető el itt.

Gantner Antal fenti fotója a Képes Dunántúli Újság 1938. februári számában jelent meg.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1916

régi egyetemi intézmény, ahol a katolikus teológiát tanulók közösen laknak és étkeznek

Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1916
2598-677
Térképre kerül / nem kerül: 
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Gantner Antal
A bejegyzés létrehozása: 2013. április 10.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Nagyon szép lett az új Zeneiskola, szinte egyenrangú az egykor oly csodálatos Russ villával, ahol gyermekkoromban szinte minden nap megfordultam. Sőt, felnőtt koromban is, mert a fiam is ide járt.
Az új Zeneiskolával egyetlen bajom van, hogy nem oldották meg a parkolást. Azóta észbontó, hogy mennyi autó parkol a Szélmalom utcában, Ikva parton, a Lénárd keresztnél.... Nem lehet igaz, hogy amerre nézünk, mindenhol autók, autók hátán. És a szép. ámbár alacsony (földszintes, max. egy emeletes) soproni műemlék házak szinte ki sem látszanak az autók közül...:(