A Taródi-vár egy részlete az 1950-es évekből

Keresés az archívumban

A Taródi-vár egy részlete az 1950-es évekből
Eredeti méret

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Dávidházy Istvántól, a Soproni Szemle egykori munkatársától,- ifj.Sarkady Sándort idézve - a hazai szőnyeg- és textilipar avatott szakemberétől kaphattunk egy felvételt honlapunkra.

A kép az 1950-es években - talán az '50 évek közepén - mutatja az akkor még fából készült várat. A felvétel előterében vélhetőleg Taródi istván látható gyermekeivel.

A várról számos fotót és bejegyzést tettünk már közzé oldalunkon, melyek a fotó feletti "Taródi-vár" címkére kattintva érhetők el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1950-es évek
Szerző
1951

Hozzászólások

Kótai Mónika - szerkesztő | 2015. július 29. 15:42

A képet küldő Dávidházy István hozzászólása azzal kapcsolatban, hogy bádogból vagy fából készült-e az épület: "A bádog biztos. Taródi a romházakról lopkodta vagy kérte többek között tőlünk is össze. Emlékszem a felvétel készítőjével még tréfálkoztunk is, hogy milyen zaj lehet ott jégesőben."

Tarcsai Mária | 2015. július 29. 22:13

Jól emlékszem a régi házra. Igazi, hamisítatlan pléhből és fából készült lőveri villa volt, Bagolyvárnak becéztük. Egyszer csak valahogy Taródi István tulajdonába került, aki egy idő után elkezdte várrá fejleszteni a villát. Csak néztünk, mint Rozi a moziba' de a vár Taródi István erős akaratának következtében erős ütemben egyre növekedett és fejlődött egész a tulajdonos haláláig. Tiszteletre méltó egyéni teljesítmény, de néha mégis elszomorít, ha valaki Sopronba jön és csak a Taródi várra kíváncsi . Az érdeklődők vajon tudják, hogy a vár építése 1950 után kezdődött és egyetlen ember képzeletének és akaratának a terméke?:

Friedrich Rezső | 2015. július 30. 19:44

Saját tapasztalatom, hogy kevesen tudják a vár "történelmét"... :-(

Kovács Péter | 2017. július 15. 21:32

Taródi először úgy gondolta, hogy a Kárpáti malmot újítja fel, de letett róla.
Ezután kezdte el a vár építését. Dávidházy István, aki nekem kollégám volt a
Sotexban, ott lakott Taródi telke alatt. A várat Taródi régi romos Lőverek
maradványaiból kezdte építeni az 50-es évek elején.

A bejegyzés létrehozása: 2015. július 29.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.