Az egykori Proszwimmer lőver

Hozzászólok
A Proszwimmer lőver
Az egykori Proszwimmer lőver
Az egykori Proszwimmer lőver
A Proszwimmer lőver 1985-ben
A Proszwimmer lőver hátsó része 1985-ben
Az egykori Proszwimmer lőver
Az egykori Proszwimmer lőver
Az egykori Proszwimmer lőver
Az egykori Proszwimmer lőver
Az egykori Proszwimmer lőver

Schneider Márton építész 1884-ben már elkészítette a későbbi villaépület tervrajzait, a tervek megvalósítására azonban még várni kellett. dr. Heimler Károly 1936-os topográfiája már Dr. Proszwimmer Béla és testvére tulajdonaként jelzi a hatszobás, Panoráma úti ingatlant, melynek használatbavételi engedélyét még 1923-ban Dr. Proszwimmer Géza és Ilona nyújtotta be a város magánépítési-bizottságnak.

A jellegzetes saroktornyos épület csak – vélhetőleg – az 1980-as évek végéig szépítette meg a látványával a Panoráma utat, ugyanis ekkor – számunkra ismeretlen okokból – az épület elbontásra ítéltetett. A számos, a témával foglalkozó könyvben ma is a lőveri faépítészet jeles remekeként emlegetett verandát és az épület jelentős részét lebontották.

Az 1990-es évek végén a saroktorony és néhány romos épületrész még állt, majd 2011-ben már csak egy faldarab emlékeztetett az egykor szebb napot látott lőverre.

A bejegyzés megírásában Grieszler Gábor és Grieszler Zsolt, a Grieszler Mérnökiroda Kft. tulajdonosai voltak segítségemre, akik az általuk készített felvételeket is honlapunk rendelkezésére bocsájtották.

A bontás előtt álló épületről a fekete-fehér felvételeket Hárs Olivér készítette.

---
Nem sokkal a bejegyzés közzététele után Facebookos oldalunkon Király Zoltántól és feleségétől kaptunk még két felvételt az épületről, melyek 1985-ben készültek. A képek alapján sejthető, hogy a Hárs Olivér által készített fekete-fehér fotók is erre az időre datálhatók. A frissítéssel képek sorrendje az eredetileg feltett sorrendhez képest némileg megváltozott.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1980-as évek közepe és 1997. április 24.
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1985
1997
Évszámos térképre
3349-3821
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. augusztus 5.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Pár évi ez a mementó állt még a helyén. Ma már az sincs meg. Ezt a képet 2012. nyarán fotóztam.
Katt ide: http://indafoto.hu/tacsifoto/image/15635563-4c9ce0f3/user

Kovács Péter képe

Azt hallottam, hogy a villa tűz martaléka lett. Mi igaz belőle?

Tarcsai Mária képe

Egy szó sem igaz ebből. A Szolár üdülőszövetkezetnek, vagy hogy hívják, telekre volt szüksége ezért szétbarmolták az egész Panoráma utat, a Proszwwimmer villában egy boldog család lakott már évtizedek óta békességben, bérlőként, aztán hipp-hopp kitessékelték őket. Mehettek az egyik lakótelep nyolcadik emeletére.

Horváth Péter Pál képe

Az első képen a villa mögött toronydaru látható, az üdülő építkezés folyamatban van. A valóságban, 1986 szeptemberében, még kiskertek voltak a területen, ebből következik, hogy későbbi a képsor ...