A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Az Előkapu a Kölcsönzővel

Hozzászólok
Az Előkapu a Kölcsönzővel

Schöberl Miklós Bélától kaptuk ezt a felvételt, melyen az Előkapu látható az egykori Kölcsönzővel az 5-ös számú házban, ahol a háború előtt a Horváth-féle cipészműhely, majd az államosítást követően 1957-ig a Belsped soproni fiókja működött. A Kölcsönző felirat alatt a Soproni Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat cégnév olvasható. (Köszönjük a hozzászólók segítségét!) Az országos vállalatot később, már az 1970-es években az intenzív reklámkampánynak köszönhetően mint Iparcikk Kölcsönző és Szolgáltató Vállalat néven ismerte meg az ország.

Az 1957 szeptemberi soproni üzletnyitásról a következőket olvashatjuk a Kisalföld 1957. szeptember 8-i számában:

Sopronban is megnyílt a "kölcsönző"
Régi, jogos kívánsága teljesült a soproniaknak, néhány nappal ezelőtt megnyitotta az Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat az Előkapuban kölcsönző boltját. Bár a műszaki boltban korábban is lehetett kölcsönvenni néhány nagyon szükséges háztartási eszközt, de ez a megoldás nem volt megfelelő, mert például csupán egy porszívógépet tudtak kölcsönadni, de az is legtöbbször rossz volt.
A kölcsönzőben háromféle mosógép áll a közönség rendelkezésére, köztük a szovjet gyártmányú géppel csavarót is lehet igényelni. Van három porszívógép, ami jó, négy ami rossz.
-De ugye megjavítják a négyet is - kérdeztük a bolt vezetőjét. Megvakarta a fejét.
-Javíttatnánánk - válaszolta.- De ez nem olyan egyszerű dolog. Az üzlet az iparcikk Vállalaté, de a kölcsönadható árucikkek a Belkereskedelmi Minisztérium kölcsönzőjéé. Ez pedig azzal jár együtt, hogy a javíttatást csak Budapest végeztetheti el. Így hát… Tovább nem is kellett mondania most már megértjük, hogy a győriek miért panaszkodnak az ottani kölcsönző porszívógépeire. Vajon a soproniaknak is hasonló jelenségekre kell számítaniuk?
De nézzük csak tovább, mi minden található meg az új boltban. Van padlókefélő. Ebből négy jó. Kerékpár: 12 felnőtteknek, 2 gyermekeknek. A babamérlegből kettőt már elvittek. Valószínűleg a többi is hamarosan gazdára lel. Kölcsönvehető mélygyermekkocsi is, egyelőre három áll rendelkezésre. Ha valakinek sürgős varrnivalója van, de nincs varrógépe, nem kell a szomszédtól kérnie. A kölcsönzőben kaphat használatra.
Kevesen tudják még Sopronban, hogy ez az üzlet megnyílt. De máris felfigyeltek rá néhányan. Az első napon gyermekmérleget, parkettkefélőt, porszívót, mosógépet vettek kölcsön. A kerékpárok is kelendők.
Meg sem nyílt jóformán ez az új intézmény, de máris újabb tervei vannak. Csináltat kiskocsikat és azt is kölcsönadja. Ha valakinek mosógépre van szüksége kocsit válthat ki, hogy könnyebben elszállíthassa. Ez a helyes: Mindent egy helyen...

A mai fiatalok számára talán értelmezhetetlen a funkció, amit az üzlethálózat betöltött, hiszen ma ha valamire gyorsan szükség van, vagy kérünk a szomszédtól, vagy akár egyetlen fillér befizetése nélkül meg tudjuk venni. Akkoriban azonban – és ez igaz mind az 1959-es évre, amikor a kép készült és az 1970-es évekre, amikor a virágkorát élte a szolgáltatás – ha valami elromlott, vagy olyan „luxuscikkre” volt szükség, mint mondjuk egy szőnyegtisztítógép vagy akár egy egyszerű írógép, akkor a Kölcsönző jelentette az egyetlen megoldást, ha „bent volt” a kívánt termék. Ellenkező esetben várakozni kellett, míg az ember végre elvégezhette a nagytakarítást. A Kölcsönzők léte idővel feleslegessé vált, s hiába volt a hangzatos szlogen: „Ne sokat költsön, vegyen inkább kölcsön!”, az üzleteket bezárták.

Érdekessége még a felvételnek, s ez már nem a bolthálózathoz köthető, hogy a fotó bal oldalán jól kivehető a várfal egy része. Az utcakép napjainkra jelentősen megváltozott.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1959
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1959
Évszámos térképre
6148-1922
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. augusztus 26.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

1960. március 31-ig a Soproni Iparcikk és Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat dolgozója voltam. Akkor ez a kölcsönzőbolt a mi cégünk egyik üzlete volt. Porszívót, parkettkefélőt, mosógépet, és ilyen egyszerű dolgokat lehetett ott kikölcsönözni. De nem csak azt a funkciót látta el a bolt. Hátsó, tágas és világos helyiségében volt az ebédlő, ahova a GYSEV konyháról nagy edényekben
hozatott ebédet Kumi néni (Kummertné) kiosztotta. Jómagam is évekig ebédeltem ott, valamint kikölcsönöztük mi is a különféle háztartási gépeket. Legkelendőbb a porszívó volt, amivel még nem igen rendelkeztek az emberek. (Családunk csak az 1970-es évek elején tudott porszívót vásárolni. A parkettfényesítőről ma már azt sem tudják mi fán terem. Akkoriban még nem volt lakkozott parkett, hanem "vikszelt" és naponta átfényesített padlók és parketták voltak. Csodaszép tudott lenni egy gondosan ápolt fényes parketta, mély meleg fényeivel, nekem jobban tetszett, mint a mostani laminált lakk, de kétségtelen, hogy kezelése sokkal egyszerűbb. Azért is csökkent a kölcsönzőbolt iránti kereslet, mert egy idő után a vállalatok szakszervezetei is foglalkoztak kikölcsönzéssel, természetesen ingyen, aztán lassan elterjedtek ezek a gépek. A mi első háztartási gépünk a mosógép volt.

Harkai László képe

Képnagyító+
kézi nagyító+
szemüveg használatával nekem SOPRONI IPARCIKK KISKERESKEDELMI VÁLLALAT olvasható,bár lehet,hogy tévedek! Az étkeztetés nem a kapu túloldalán lévő,akkoriban a vállalat kultúrtermeként működő helyiségben történt? Később ott nyitott meg az Ászok söröző,ahol magam is dolgoztam!

Tarcsai Mária képe

A fénykép készültekor lehet, hogy már Iparcikk Kiskereskedelmi vállalat volt, de így írták: Győr megyei Iparcikk Kiskereskedelmi vállalat. Engem is Győrbe helyeztek, de az állást nem fogadtam el (pedig jó és jól fizető állás lett volna, a cég pénzügyi főelőadója) de nem akartam elhagyni Sopront, így állást változtattam. Ekkor lettem OTP dolgozó nyugdíjazásomig.

Horváth Péter Pál képe

Szerintem is Soproni Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat, a baloldali embléma Tűztornyot ábrázol...

Németh György képe

Kerékpárt is lehetett kölcsönözni. 1959 május: beadtuk a diploma terveinket és nagyon ráértünk. Elhatároztuk, hogy kirándulunk. Egyik frissen nősült kollégánk neje vezette az üzletet. A személyi ig.-okat ott kellett hagyni. Az 5 db kölcsön kerékpárral együtt Fertőrákos és Balf között letartóztattak bennünket a határőrök.....Este 10-kor azzal jött be a 48-as laktanya kapu ügyeletese a pk. irodájába, hogy "F.hadnagy et ! Engedd már el ezeket a fösiket, mert a nők megostromolják a laktanyát " Kollégánk felesége, húga és két barátnőjük a személyigazolványokat lobogtatva folytatott sikeres verbális akciót az őrség ellen: "Azon kívül nem tudjuk a boltot bezárni..." szólt a döntő érv. Szép idő volt, jó idő volt....

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az eredeti 6x9-es képen nagyítóval a cégtáblán a következő látható:
- baloldali köralakú mezőben: Tűztorony
- középső nehezen olvasható szöveg: SOPRONI IPARCIKK KISKERESKEDELMI VÁLLALAT
- jobboldali köralakú mezőben: 33.
bolt
A bejárat melletti nagy fehér táblán kölcsönzési árak vannak feltüntetve, de a részletek már nehezen láthatók.

Tarcsai Mária képe

Miután saját szemetekkel olvassátok, hogy mi van felírva az üzlet portáljára , nyilvánvaló, hogy ez így is van. Mindez nem változtat azon a tényen, hogy akkor már Győri központú vállalat volt, annál is inkább, mert mindezt átéltem, ja és a munkakönyvemben is ez áll...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólásokat!

Harkai László képe

Akkor stimmel!A családok zöme gyermekszületéskor babamérleget kölcsönzött,hatalmas keletje volt,akárcsak a padló és (padló)szegély csiszoló gépeknek,meg a hordozható kis tévéknek:Minivizor,Junoszty,Tünde,stb! Ez (is) kínaiul van a mai fiataloknak,akiknek-tisztelet a kivételnek-halvány lila segédfogalma nincs a kézzel,vagy manuális irógéppel írt(szerelmes) levél mibenlétéről például!Ezeket a dolgokat sajnos a végtelenségig sorolhatnám,de úgyis tudjá(to)k mire gondolok!Na mindegy,túlságosan is elkalandoztam a tárgytól...

Horváth Péter Pál képe

A másik ház (ami a kép nagy részét betölti), még híresebb volt a századelőn, a cs. és kir. kamarai szállító http://sopronanno.hu/bejegyzes/roth-gyula-cukraszuzeme

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Annak a másik nevezetesebb háznak (melyen ma Roth Gyula emléktábla van) a bejárata mellett a falon világos ovális kőkeretben valami látható. Mi lehett ez, hogy az eredeti homlokzat gondos visszaállításakor szükségesnek találták, és miért tünt el azóta?

Horváth Péter Pál képe

A volt a Pénzügyőrség (Előkapu 1-3. Tel.:23-74), falon magyar címer, felirattal...

Tőzsér Ágnes képe

Sok éven keresztül minden nyáron Sopronban nyaraltunk és a lakásban nem volt televízió. Ezért minden nyaralás első napján a kölcsönzőbe vezetett az utunk és kivettünk egy tévét. Hol Junoszty volt, hol más, de az egyik évben csak MiniVidit tudtak adni... maradandó élmény volt. Ha valaki nem ismerné: 16 cm képátlója volt! :) A kölcsönző hozzátartozott minden nyaralásunkhoz, amikor pár éve ismét Sopronban jártam, hiányérzetem volt, hogy eltűnt a bolt.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Gondolatok olvasóinktól, Facebookos oldalunkról.

Péntek György:
Mielőtt megszűnt a Strasszner Tibi felesége volt a vezető a Kölcsönzőbe. Varrógépet kölcsönöztünk nagyon sokáig. Gyerekként a60 as évek elején a mosógépet, centrifugát kölcsönöztük. Az egész ház ( három család ) sorba, egymás után mosott. Az udvaron, üstbe melegítettük a vizet. Akkor még a szomszédok békességben éltek egymással.

Palotai Györgyné:
Innen kölcsönöztem a babamérleget. Akkor dr. Barna István volt a gyermekorvosunk, ragaszkodott hozzá, hogy minden szoptatás előtt és után mérjem a gyerekeimet. Egy füzetbe beírtam, ő minden látogatáskor (havonta egyszer) megnézte. Akkor ilyen világ volt.

Réginé Erzsi:
Bizony én sokszor igénybe vettem.Padlo kefelot, porszívót csecsemő mérleget, mosógépet festeskor festő hengert kolcsonoztunk.Egyszer váratlanul a kis unokámat hoztak el és akkor babakocsit is bereltunk.Abban az időben sokan igénybe vették ezt a boltot.sot még porszívót is.24 órára lehetett bérelni.