Az Evangélikus templom harangjai

Keresés az archívumban

A Forster család az új haranggal
1
Eredeti méret
A Miatyánk - harang
2
Eredeti méret
A harang beemelése a templomba
3
Eredeti méret

A soproni evangélikus templom négy harangját a torony megépítése után, 1864-ben fényes ünnepség keretében szentelték fel, az ünnepi prédikációt Kolbenheyer Mór lelkész tartotta. A harangokat a soproni Seltenhofer-cég öntötte, ehhez az uralkodó ágyúfémmel, a gyülekezet pedig pénzadományokkal járult hozzá. A négy harang egészen a világháborúig szolgált és hívogatta az embereket Isten házába. Közülük 1916-ban hármat elvittek és hadicélokra beolvasztottak, az egyedüliként toronyban maradt Hűség-harang ekkor kapta nevét. Nagy megrázkódtatás volt ez a gyülekezet számára. Alighogy vége lett a háborúnak és a forradalmaknak megkezdődött a gyűjtés pótlásukra, és bár az infláció az adományokat gyorsan elértéktelenítette, ezekben az években is akadt, aki anyagilag segítette a gyülekezetet. Forster Gusztáv és felesége Frühwirth Paulina a 445 kg-os kisharangot (Miatyánk-harang) saját költségen öntette újra. 1922. április 9-én, virágvasárnapon kétnyelvű istentisztelet keretében adták át, szentelték fel és emelték a helyére a házaspár által adományozott harangot. A másik két harang pótlására még négy évet kellett várni, ekkor nagy összefogással sikerült elkészíttetni szintén a Seltenhofer-céggel a Béke- és a Hősök-harangját, rajta 219 elesett soproni evangélikus katona nevével.

A Forster család

Id. Forster Gusztáv (1827-1904) gyarmatáru-kereskedő 1870 körül költözött Sopronba családjával. Otthonául az akkori Kis, ma Pócsi u. 2. szám alatti épületet vásárolta meg, közismert nevén az egykori Hattyú fogadót. A Forster család átépíttette a házat és a földszinten fűszeres boltot nyitott, a torony tetején meghagyták a bádogból készült hattyút, a bolt bejárata mellé pedig két gigász szobra került.

A négy gyermek közül idősebbik fia, az ifjabb Forster Gusztáv (1866-1944) vitte tovább a családi vállalkozást, aki sikerrel bővítette az üzletet és gyárat alapított. 1920-tól 1925-ig a gyülekezet másodfelügyelője volt, számos alapítványt tett és jelentős anyagi hozzájárulásaival támogatta a helyi evangélikusság kezdeményezéseit. A harang 1922-es pótlásáról a Soproni Evangélikus Egyházközség Gyűjteményei számos fotóval ékes emlékalbumot őriz, amelynek címlapját Mühl Aladár evangélikus festőművész – házasság révén a Forster család rokona – készítette és a jelenlévő illusztris polgárok látták el kézjegyükkel. Ezekből a felvételekből mutatunk be hármat.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1922. április 9.
Kapcsolódó bejegyzés
1922

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2016. szeptember 29. 07:57

F. Paulina (Paula) nénivel rokonságban voltunk. A Várkerület 94. második emeletén élt haláláig...'70-es évek közepe.

Friedrich Rezső | 2018. augusztus 4. 12:19

Kis kiegészítés: unokatestvérem, Friedrich Árpád nevelőapja, Jäger Ödön, Forster Úr fogadott/nevelt fia volt. Ők lakták a valamikori cégközpont (sarok) házának első emeletét, mert csak ennyi maradt az államosítás után.
Unokatestvérem édesapja a háborúban hősi halált halt és édasanyja (Früwirth Katalin /Katus néni/ az ABC-ből) kötött házasságot az említett Jäger Ödönnnel. A lakás berendezése magán hordozta sokáig a gyarmatárú-kereskedő család jó ízlését.

Tarcsai Mária | 2016. október 1. 21:48

Tudok egy fényképről, nálam is van másolat, Varga Jenő felvétele. Amikor a Hősök harangját (ami tudomásom szerint városunk legnagyobb harangja) leeresztették, hogy Németországba vigyék megjavításra. Sajnos a kép készítésének időpontjára nem emlékszem, de mindenképpen 2000. év után volt. Érdemes lenne eltárolni, hogy alkalomadtán a Sopron annoba kerülhessen.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2016. október 2. 10:28

Ha Varga Jenő hozzájárul, szívesen elteszem, akár régebbi bejegyzés mellé is felkerülhet, ha úgy alakul egyszer.

Tarcsai Mária | 2016. október 2. 19:51

Persze, meg fogom kérdezni tőle és biztos vagyok, hogy szöveggel is kiegészíti majd a képet.

Wohner Viktor | 2016. november 13. 21:08

Igen Tisztelt Szerkesztő Asszony!
Csak egy megjegyzés: id. Forster Gusztáv a szépapám vendéglős volt, fia, ifj. Forster Gusztáv, ükapám volt a gyarmatáru kereskedő.
Tisztelettel:
Wohner Viktor

Kótai Mónika - szerkesztő | 2016. november 14. 09:29

Kedves Viktor, köszönöm az észrevételt, a szöveget nem én írtam, de fel fogom hívni a szerző figyelmét a kiegészítésére. Egyúttal érdeklődőm, hogy volna-e esetleg olyan anyaga a család történetéből, amit fel tudnánk használni a honlapon, hogy még teljesebb képet kaphassunk? Üdvözlettel: Kótai Mónika

Wohner Viktor | 2016. november 14. 19:08

Tisztelt Kótai Mónika!
Csupán néhány napja kezdtem el a családunkkal kapcsolatos adatok összegyűjtését. Lassan haladok, de ami érdekes lehet mások számára, szívesen megosztom.
Tisztelettel: Wohner Viktor

Horváth Péter Pál | 2016. december 21. 10:27

A Vendégfogadó a Hattyúhoz épületét nem díszítette torony, sem bádoghattyú, ezeket Ifj. Forster G. megbízásából " Schiller János "varázsolta oda 1901-ben...

Wohner Viktor | 2017. március 21. 17:55

Tisztelettel kérdezem: Ki is Dr. Kirsch András úr a bejegyzés szerzője?

Kótai Mónika - szerkesztő | 2017. március 21. 19:09

A Soproni Evangélikus Egyházközség Gyűjteményeinek vezetője, helytörténész,

Pfandler Pál | 2017. április 1. 10:05

Tudtok olyan harangról, amely kiemeléskor lezuhant és összetört?

Harkai László | 2019. szeptember 9. 19:51

Az a Kirsch az Krisch!Ahogy mondani szokták: A többi stimmel...

A bejegyzés létrehozása: 2016. szeptember 28.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.