Az Ógabona tér és a M.Wurm vendéglő

Keresés az archívumban

Az Ógabona tér és a M.Wurm vendéglő
Eredeti méret

Az Ógabona tér, vagy ahogy az 1892-es címtár jegyzi, Ópiacz akkor még 28-as házszámmal jelölt épülete - ma 22-es szám - 1885-ben került a Wurm házaspár, Mária és Mihály tulajdonába, ahol később vendéglőjüket megnyitották. A képen látható M. Wurm Restauration feliratot, mely mindkét tulajdonos nevét rejtette, később a Maria Wurm Restaurant felirat váltotta a homlokzaton, a házjegyzék szerint ugyanis 1910-től a feleség megözvegyülten vezette tovább az éttermet, amit később több bérlő is üzemeltetett.

A ma is álló épületről honlapunkon egy, az 1970-es években készült felvételt itt tekinthetnek meg.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900 körül
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1901

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2020. március 31. 11:23

Ez a ház egykor nem csupán egy szokványos vendéglőnek adott helyet, hanem élénk társadalmi élet színtere is volt. A tulajdonos Wurm Mihály (1844-1898) hosszú évekig választott városi képviselő, különböző bizottságok aktív tagja. Felesége született Schekulin Mária pedig a veterán katonák egyesületének zászlós anyja volt. A Wurm házaspár köztiszteletnek örvendett. A ház emeleti termében különböző rendezvényeknek táncmulatságok, pártrendezvények, egyesületi összejövetelek, újságírók gyűlései (ahol pl. Gyóni Géza is megfordult) adtak helyet. A vendéglőt férje halála után felesége vitte tovább. Ő 1912 nyarán mondta le vendéglő üzemeltetési engedélyét. 1914-ben már mint „Weininger (egykori Wurm) vendéglőt” említi az újság.
Ez az egykor oly mozgalmas életnek helyet adó ház ma szép csöndes magányában emlékeiből él.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2020. március 31. 12:28

Köszönöm, Miklós. Ismét az Ödenburger Zeitung a forrás? Ahhoz képest, hogy milyen jelentős társadalmi szerepe volt a vendéglőnek, alig maradt róla fenn adat.

Horváth Péter Pál | 2020. március 31. 17:54

Ez a képeslap is a ház emeleti termében folytatott egyik tevékenységnek a lenyomata ...

A bejegyzés létrehozása: 2020. március 29.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.