A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Becht Rezső: Soproni évszakok. Tavasz. - részlet II.

Hozzászólok
Erdei részlet

"A Lövérek szűk ösvényeire még a faágak és csupasz bokrok árnyékrácsait vetíti a napfény. De a sövények alján már ibolya kéklik, a gallyak hegyén már zöld lángocskák villognak, egy szélcsöndes sarokban pedig már megkezdte lüktető táncát a napsugárparketten az első szúnyograj.Minden perc a feszülő élet diadala és az elerőtlenedett tél veresége. Minden órával tömöttebbek lesznek a bokrok, dúsabbak a koronák. Az árnyékrácsok rései behegednek, a börtönből zöld sátor lesz, amely körül a madarak vibráló torkából a chlorophyll-mámor csattogó himnuszai szállnak.Aki ilyenkor a falak között marad és hátat fordít a nagy rügyfakadás ünnepének, saját magát lopja meg,mert nem engedi be a feltámadást életébe. Azok számára, akik azt a bizonyos rokonságot tartják az erdővel s így a fákkal együtt maguk is minden tavasszal megujhodnak, ezekben a hetekben minden szabad óra duplán drága. Szinte versenyt futnak a tavasszal, hogy minél kevesebbet mulasszanak az ősi csodából,amely minden esztendőben új és minden életévvel jelentősebb lesz."

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1930 -as évek
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Becht Rezső: Soproni évszakok-Tavasz

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1932
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Varga Jenő és felesége (mindketten természetjáró sporttársam és barátom) véleménye szerint ez a kép az Ojtozi fasor végén van. Idézek a válaszlevélből:
... ez az Ojtozi végén lévő tölgyfa, amelyiken a Mária kép van, és a második tölgyfa is látszik kissé balra. Szemben még nincsenek a kis kertek, és jobbra is még alacsony a növényzet,
A kép kora kb. 1920, vagyis közel 100 éve készülhetett, ami a tölgyfákon már szépen meglátszik...

Horváth Péter Pál képe

Én egy kicsit távolabbra gondolom, mert az Ojtozi fasor nem enyhe lejtővel ér véget. Ha tovább haladunk az úton a Rókaház dombja alatt van egy ilyen ívelésű kanyar az úton, a lőtér előtt, csak mára benőtte kissé a növényzet.
http://kepfeltoltes.hu/160516/CAM01467_1__www.kepfeltoltes.h...
http://sopronanno.hu/archivum/terkep/1931-soproni-hegyseg térképen Balról: 5790 px, Fentről: 5108 px....