Dalostalálkozó 1963-ban

Keresés az archívumban

Dalostalálkozó 1963-ban
Találkozó a Várkerületen az egykori szovjet emlékműnél. Ma itt áll a Hűségkút.
1
Eredeti méret
Dalostalálkozó 1963-ban
Csoportkép a színház előtt
2
Eredeti méret
Dalostalálkozó 1963-ban
A városban az 1960-as években népszerű "mikrobuszon" utaznak a résztvevők
3
Eredeti méret
Dalostalálkozó 1963-ban
Bevonulás a Fő térre
4
Eredeti méret
Dalostalálkozó 1963-ban
Fellépés az egykori Liszt Ferenc Művelődési Házban, a mai Konferencia Központban.
5
Eredeti méret
Dalostalálkozó 1963-ban
Kirándulás az erdőben
6
Eredeti méret
Dalostalálkozó 1963-ban
Látogatók a Dalos-kőnél
7
Eredeti méret

A Sopronban 1863 júniusában megtartott Dalostalálkozó emléke előtt tisztelegve 1963. június 30-án centenáris dalostalálkozót tartottak városunkban. A rendezvény programját sajnos nem ismerjük, a 100 évvel korábbi találkozóról azonban számos adat áll rendelkezésre, melyek közül egy rövid részletet idézünk Hárs József:Hogyan kapott nevet és emlékkövet a Dalos-hegy? című írásából. A cikk teljes egészében letölthető honlapunk Dokutárából.

"1863.
[...]
1. nap. Az idegenbeli egyletek fogadása az állomáson, bevonulás a városon keresztül a Sétatérre, üdvözlés rövid beszéddel és énekkel, néhány dal eléneklése, szállásutalványok, délután hangversenypróba és este hangverseny a városi színházban.
2. nap. Korán reggel kirándulás a hegyekbe, délben visszatérés közös ebédre a Neuhofkertbe.
A dalosok elutazása éjszaka – különvonatokkal.
Ehhez meg van híva minden magyar daláregylet, Pestről, Pozsonyból, Temesvárról, Győrből, Kőszegről, Pécsről, Szekszárdról, Veszprémből, Lugosról, Kanizsáról stb.
Miután a magyar egyletek a nagy távolság miatt mind nem tudnak eljönni, ezért a választmány meghívta a szomszédos osztrák és a bécsi nagyobb énekkari egyesületeket és így erre az ünnepségre 570 dalos fog megérkezni.
Nos, miután már előző este (27-én) a pozsonyi dalárda egy része, más magyar egyletek pedig a nevezett napon (28-án) kora reggel megérkeztek, a magyar dalosok fogadása a soproni dalosok által reggel hétkor lezajlott. 11-kor pedig a fujtató mozdony szállította német egyesületeket üdvözölték szívélyesen. Ez után az első fogadtatás után ünnepélyes bevonulás a városba, katonazenekar kíséretében, a Széchenyi térre, miközben a Bécsi Férfidalkör jogos büszkeséggel vitte elöl a trófeákat, amelyekért megküzdöttek, vagyis a több dalosversenyen is elnyert díjakat. Itt zajlott le az ünnep vendégeinek tulajdonképpeni üdvözlése rövid beszédekkel és német dalos köszöntéssel – magyar kórusok előadásában. Mint ahogy fehérbe öltözött hajadonok (egyleti) zászlókat koszorúztak meg."

Az 1963-as eseményekről Csatkai Endre: A magyar zene térfoglalása Sopronban 1863 folyamán című írásában szűkszavúan ugyan, de megemlékezik: "Az idei országos centenáris dalostalálkozó Sopronban méltó módon újította meg a városunkban 1863. június végén lezajlott első magyar dalosünnep emlékezetét." /SSz 63/4/

Az ismeretlen fotós által készített sorozat ennek a találkozónak néhány pillanatát idézi fel.

---
Időközben felkerült honlapunkra az 1963-as találkozó műsorfüzete, benne Csatkai Endre zenetörténeti írásával és a részletes műsorral. A füzet a bejegyzés alatti Kapcsolódó dokumentum linkre kattintva érhető el. A füzetet fellapozva a képek könnyedén hozzárendelhetők az egyes programelemekhez.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1963 június vége - július eleje
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Hárs József: Hogyan kapott nevet és emlékkövet a Dalos-hegy?
Csatkai Endre: A magyar zene térfoglalása Sopronban 1863 folyamán - Soproni Szemle, 1963/4

Szerző
1963
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2015. június 30.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.