Életkép az egykori lóversenytérről

Hozzászólok
Életkép az egykori lóversenytérről

Életkép a Győri út mentén, a Furth-réten elterült egykori soproni lóversenytérről az 1800-as évek végéről. Egyenruhába öltözött urak a pálya kerítése mellé elhelyezett székek mellett, az esővédővel ellátott tribünön pedig napernyős (esernyős?) hölgyek. 1873-tól hódolhattak itt szenvedélyüknek a soproni polgárok, napjainkban már csak a környéken található Lófuttató utca elnevezése emlékeztet a békebeli idők soproni lósport versenyeire, melyekről bővebben ebben a bejegyzésünkben olvashatnak, míg a pálya egy részletét ezen a képeslapon is megtekinthetik.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1800-as évek vége
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1898
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Rupprecht Mihály
A bejegyzés létrehozása: 2020. május 3.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Itt volt az első vidéki légiparádé, a tiszti lóversenypályán, mintegy 15.000 néző előtt. 1910 pünkösdvasárnapján, a francia Montigny gróf kétszer is a levegőbe emelkedett Blériot-tipusú monoplánjával. Nézőként a szomszédos vármegyékből, különösen Wiener Neustadt-ból, több ezer ember volt kíváncsi az eseményre. Az esemény belépődíjas volt, a helyszínre különvonat is indult, melynek ideiglenes megállóhelyet tűztek aki a Potzmannkreutz-nál (Potzmann-keresztnél). Ezenkívül a közönség, gyalog, kerékpáron, kocsin, autómobilon közelítette meg a helyszínt - mely mai viszonylatban a szennyvíztisztítótelep környékét jelenti (korabeli újságok) ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

1873 óta a Dunántúli Lóversenyegyesület tartott itt lovasversenyeket egészen 1891-ig, amikor is megszűnt az egylet. A város mégsem maradt lóverseny nélkül, mert 1893-tól már az újonnan alakult Soproni Tiszti Lóverseny Egyesület vette át (egészen a világháborús évek beköszöntéig) a verseny rendezés feladatát.