Evangélikus népiskola a Színház utcában

Keresés az archívumban

Evangélikus népiskola
Eredeti méret

Az evangélikus egyházközösség két elemi iskolát működtetett a városban a háború előtt, az egyik a Deák téren, a mai Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium épületében volt, a másik pedig - a Képezde gyakorlóiskolája - a Színház utcában. Ez utóbbi látható a képen. Napjainkban az épület a Soproni Evangélikus Gyűjtemények otthona.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Szerző
1915
2458-1418
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2013. április 11. 16:59

Az első négy elemit az Orsolyáknál jártam, az egyházi iskolák megszűnésekor (1948-ban, ha jól számolom) körzetesítettek bennünket, én a Színház utcai Általános Iskola tanulója lettem, ami ebben az épületben működött. A húgom mind a nyolc általánost itt végezte. Úgy számolom, hogy az 1960-as évek végéig általános iskolaként működött. Az általános iskolához nem csak ez a főépület tartozott, hanem a Bünker köz szemben lévő épülete is, ahol most magánlakások vannak.

Tarcsai Mária | 2013. április 11. 17:02

Az Evangélikus egyház most visszakapta jogos tulajdonát, tudomásom szerint nem terveznek iskolát létesíteni itt. Remélem újra méltó helye lesz a soproni evangélikus gyülekezetnek.

Horváth Péter Pál | 2014. szeptember 14. 11:25

Az evangélikus egyház elemi iskolája az 1800-as évek közepén a Halász utcában (ma Handler) volt. A századfordulóra költöztek a Templom utca sarki épületbe, az eredetei épületben evangélikus árvaházat rendeztek be. A képen látható épület átadása után az evangélikus templom két sarkán álló épületben folyt az oktatás, két helyszínen. A kisebbik épületet kinővén, az 1930-ban épült Deák téri épületbe (ma Eötvös) költözött a Templom utcai részleg, de csak pár évig működött evangélikus elemi iskolaként.

A bejegyzés létrehozása: 2013. április 11.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.