Evangélikus népiskola a Színház utcában

Hozzászólok
Evangélikus népiskola

Az evangélikus egyházközösség két elemi iskolát működtetett a városban a háború előtt, az egyik a Deák téren, a mai Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium épületében volt, a másik pedig - a Képezde gyakorlóiskolája - a Színház utcában. Ez utóbbi látható a képen. Napjainkban az épület a Soproni Evangélikus Gyűjtemények otthona.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1915
Évszámos térképre
2458-1418
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. április 11.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Az első négy elemit az Orsolyáknál jártam, az egyházi iskolák megszűnésekor (1948-ban, ha jól számolom) körzetesítettek bennünket, én a Színház utcai Általános Iskola tanulója lettem, ami ebben az épületben működött. A húgom mind a nyolc általánost itt végezte. Úgy számolom, hogy az 1960-as évek végéig általános iskolaként működött. Az általános iskolához nem csak ez a főépület tartozott, hanem a Bünker köz szemben lévő épülete is, ahol most magánlakások vannak.

Tarcsai Mária képe

Az Evangélikus egyház most visszakapta jogos tulajdonát, tudomásom szerint nem terveznek iskolát létesíteni itt. Remélem újra méltó helye lesz a soproni evangélikus gyülekezetnek.

Horváth Péter Pál képe

Az evangélikus egyház elemi iskolája az 1800-as évek közepén a Halász utcában (ma Handler) volt. A századfordulóra költöztek a Templom utca sarki épületbe, az eredetei épületben evangélikus árvaházat rendeztek be. A képen látható épület átadása után az evangélikus templom két sarkán álló épületben folyt az oktatás, két helyszínen. A kisebbik épületet kinővén, az 1930-ban épült Deák téri épületbe (ma Eötvös) költözött a Templom utcai részleg, de csak pár évig működött evangélikus elemi iskolaként.