Felvonulás a Sas téren

Keresés az archívumban

Felvonulás a Sas téren
Eredeti méret

A helyszínt leszámítva semmi biztosat nem tudunk erről a felvételről, melyet Mende Zsolt osztott meg velünk. A kép készítésének dátumát hozzávetőlegesen az 1930-as évekre tesszük, bár sajnos erről sincsen konkrét adatunk. Mint ahogy arról sem, kik, miért és hova vonulnak.

Bízunk benne, hogy olvasóink segítségével sikerül fényt deríteni a képet övező rejtélyekre.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Szerző
1932

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2018. április 12. 21:59

Úrnapi körmenet (szemből bal járdaszélen ideiglenesen leszúrt nyírfa fácskák is erre utalnak) már visszatérőben a Várkerületről. Élen csendőrség, katonazenekar (mostanában hagyományként fúvószenekar) katonaság, majd hitbuzgalmi egyletek, legelöl fehérblúzos lányok (valamelyik Mária Kongregáció zászló alatt) többi nem látható. Árnyékból ítélve még délelőtt van. Az emberek ünneplőben. Néhányuk kezében szokás szerint a szabadtéri oltárokról szedett megszentelt lombfagally csokor, amit otthon egy évig őriznek. Számos népi vallásos szokás tartozik hozzá . („A megáldott úrnapi ág (….) egyike a m. kat. nép legtiszteltebb, legtöbbre tartott szentelményeinek. Kat. Lex.) A kép így keresztény gyökereink dokumentuma, amit bemutatni, óvni és ápolni kell.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. április 13. 10:01

Köszönöm, ha ez valóban körmenet, akkor lesz párja a képnek.:)

Horváth Péter Pál | 2018. április 15. 10:08

A dátumot igazolja a jobb oldalon álló közlekedési tábla - a Sas téren át vezetett a 85-ös számú főút Győr-Wien viszonylatban a '40-es évek elejéig.
Szerintem is körmenet, de a szervezettségéből (csendőrparancsnokok, csendőrség, katonai zenekar, díszszázad, iskolák) következtetve állami.
Valószínűsíthetően a Szent Jobb körmenet résztvevőit láthatjuk a képen ...
https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-szent-jobb-sopronban

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. április 15. 14:21

Köszönöm, most még Kovács Péter véleményére lennék kíváncsi, ő ismeri ezt a képet, ahogy a Szent Jobbos képeket is alaposan, viszont amikor először mutattam neki ezt a fotót, még a megjelenés előtt, nem kapcsolta össze a korábban felkerült képekkel. Ha viszont mégis így van, akkor lesz a témában még egy kép, ami talán még jobban segít pontosítani a dolgot.

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2018. április 24. 21:51

Az évszám nem zavaró (bár a babakocsi már inkább 1940-es éveket idéz) mert 1947-ig amikor betiltották minden évben volt körmenet. Ezeken a katonazenekar, rendőrség, katonaság jelenléte megszokott volt. Inkább lényeges, hogy ezen a képen az árnyékból ítélve még délelőtt van! Mivel a Szt. Jobb de 10h 45-kor érkezetta Déli pu-ra, itt csak kb. dél felé lehetett. (Ezt a https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-szent-jobb-sopronban képsorozatban láthatók igazolnak is)
Mindezek mellett kiváncsian várom az újabb képeket.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. április 25. 09:31

Fel fogom tenni, igazából kézen áll, még anno Hárs Jóska bácsi írt a képről, de kkor még nem tudtuk, hogy párja is van, és önmagában próbáltuk megfejteni. Most még azon lamentálok, hogy az ő írásával együtt jöjjön a kép, vagy sem. Nem volna szívem azt törölni, ugyanakkor nyilván már nem annyira aktuális.

Horváth Péter Pál | 2018. április 25. 21:15

Valóban nem a Szent Jobb körmenet lehet, mert azon nagyobb volt a tömeg, és a katonaság már előszeretettel viselte a rohamsisakot ...

A bejegyzés létrehozása: 2018. április 12.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.