Gyalogos átjáró a piac felé

Keresés az archívumban

Gyalogos átjáró a piac felé
Eredeti méret

Nagyszüleim emlékére

Az Újteleki utca 6-os számú ház Csarnok utca felőli hátsó kijárata az 1970-es években. Míg a soproniak jelentős része az átjárót használva “csak” levágott egy kanyart a piac felé igyekezve vagy éppen onnan hazafelé tartva, addig nekem megszámlálhatatlan személyese emlékem kötődik ehhez az udvarhoz, ahol a nagyszüleim éltek.

A hetvenes évek végén igazi játszótér volt nekünk ez az udvar. Itt másztam előszőr fára - vagy legalábbis próbáltam - a járda mellett álló diófára, aminek a termése szabad préda volt az udvar gyerekei között. Ma azt mondanánk, osztatlan közös tulajdon. Ebben az udvarban láttam először igazi kiskertet, a kapu bal oldalán néhány lakó gondosan ápolta pár négyzetméternyi, elkerített “édenkertjét”, nagypapapámnak még néhány tőke szőlő is megbújt a kerítés mellett. Itt jártam először fáskamrában, gyerekszemmel maga volt a csoda a kapu jobb oldalán húzúdó kamrasor és a rozoga ajtók mögött rejlő kincseskamrák. Az átjáró modern lakóit két garázs rejtette, ahová természetesen gyerekeknek tilos volt a belépés.

A piac felőli kaput délután 3 órakor lánccal, lakattal zárták le a lakók, aztán kezdődött az igazi élet az udvarban. Is. Mert ahogy a piac környéke elcsendesedett, a gyereksereg mindig talált egy jószívű felnőttet, akinek csak volt kulcsa a lakathoz és aki csak segített nekünk kijutni játszani a Csarnok utcai szürke épület köré.

Csudavilág volt, igazi gyerekvilág volt.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1970-es évek
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1978

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2022. október 19. 16:14

Kedves sorok, régi szép emlékek, melyek mint a diófa gyökere ott az udvar végében, ezer szállal kötnek egy lelki GPS koordinátával megadható helyhez.
Így születik a lokálpatrióta.

A bejegyzés létrehozása: 2022. október 19.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.