A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Mindenki karácsonyfája

Hozzászólok
Mindenki karácsonyfája
Mindenki karácsonyfája

Sopronban 1932-ben állították fel először a „Mindenki karácsonyfáját”. Az esemény, amelyet a Katholikus Nőszövetség szervezésében valósítottak meg azt szolgálta, hogy szenteste senki se legyen egyedül és a szegények is átélhessék az ünnep örömét. Kezdetben, a fát körbehordozva gyűjtötték egybe a nélkülözőket, hogy megajándékozzák őket. 1936-ban megszüntették a fával körbejárást, egyiket a Kuruc-dombon állították fel, ahol a legtöbb szegény élt, a másikat pedig a Szentlélek-templom mellé helyezték, ahonnan még este átvitték az Orsolya térre. A soproni „Mindenki karácsonyfája” idea ma már természetes mindannyiunk számára. Soproni polgárok ajándéka a szűkölködőknek és mindenkinek, aki bármely okból nem érezheti otthonában a díszes fenyő nyújtotta magasztos hangulatot.

---
Bejegyzésünket az elsőként közölt fotó Hárs József hagyatékából előkerült párjával frissítettük 2017 karácsonyán.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1939
Kapcsolódó bejegyzés: 
Kép keletkezésének éve: 
1939
Évszámos térképre
3946-1262
A fotó készítőjének életrajza: Diebold Károly
A bejegyzés létrehozása: 2015. december 24.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Érdekes fotó...a készítése sem lehetett egyszerű a megvilágítás miatt. A fa díszítésének stílusa a gyermekkorom karácsonyfáit idézi, amit édesanyám szokott elvégezni. Szép emlékeket ébreszt.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Hazánkban az első köztéri karácsonyfa állítás Bp.-en Schlachta Margit (Szociális Testvériség Társaság főnöke) kezdeményezésére 1927-ben volt. Mindenki Karácsonyfája szokása lassan vidéken is megjelent, kifejezetten szociális gyakorlati céllal, szegények megsegítésére. 1948-ban betiltották. Az ’50-es években az úttörők Fenyőünnepeként jelent meg a parlamenti fenyőfa körül. Karácsony ünnepét azonban a privát életből nem lehetett kitiltani. A ’60-as évektől a szocialista kereskedelem már üzleti lehetőséget lát benne. A ’80-as években pedig már csak az érdekli a politikai vezetést, hogy a boltokban legyen elég élelmiszer, játék, esetleg déligyümölcs is. Sopronban ezekben az években jelent meg ismét (még nem hivatalosan) köztéren égőkkel feldíszített fenyőfa, mégpedig a Hotel Fenyves előtt. (Hasonlókat magánházak kertjeiben ugyancsak megcsodálhattunk)