Schiller Anton Ignacz (1892-1974)

Keresés az archívumban

Helyszín
Schiller Anton Ignacz
Eredeti méret

Német nyelvű soproni újságíró volt és novellista, a poncichter világ kiváló ismerője - városszerte közismert álneve: „Nazi”.

1892. november 7-én született Sopronban. Író és újságíró, a különböző német nyelvű soproni újságok közírója, előbb a Grenzpostnál, majd a lap 1944. évi betiltásáig az Ödenburger Zeitungnál dolgozott. Soproni anekdoták, tréfák, novellák német nyelvű szerzője, aki a gazdapolgár nyelvjárás minden fordulatát megjelenítette írásaiban.

Árva gyermekként a soproni „Voss” árvaház neveltje, tehetséges diákként ösztöndíjjal a soproni bencés gimnáziumba járhatott. Már az 1910-es évektől megjelentek kisebb-nagyobb írásai a soproni Grenzpostban, első füzetkéje is innen származó különnyomat, mely „Marktrummel” (magyarul Piaci forgatag) címmel jelent meg 1916-ban.

Schiller írói módszere az élő beszéd megfigyelése és hű megörökítése volt. Figyelte a piaci beszédet, a borkimérések (Buschenschankok) hangulatát, itt gyűjtötte élményeit, írói anyagát Különös, néha durva tréfa ebből a környezetből valók. így örökíti meg őt Sterbenz Károly grafikus is, amint éppen a várkerületi, régi piacon figyelve jegyzeteli a kofák beszédét. Ezek az eredeti humorú történetek szolgáltattak anyagot hét további gyűjteményhez, melyek 1918-tól az 1930-as évek végéig kisebb alakú füzetekben, néha nagyobb formátumban jelentek meg. Történeteit olykor több változatban is közölte 1944-ig az Ödenburger Zeitung; rövidebb, hosszabb írásai a dialektuskutatás és a hazai német néprajz számára is jelentősek. Ezek az írások egy elsüllyedt világ hangulatát örökítik meg. Egy novellagyűjteményt Arabesken und Humoresken címmel még szerzőtárssal, Arthur Zikával adott ki, majd rátalált saját, igazi témájára, a gazdapolgárvilágot megörökítő, egyéni hangjára. Sorra jelentek meg kisebb-nagyobb füzetei, Die Katl-Mahm in Wien, Ödenburg lacht, utoljára 1937 táján Der rothaarige Ferdl und andere lustige G'schichten. 1944-től harminc éven át nehezen talált helyet a hazai német sajtóban jellegzetes hangú írásainak.

Az író halála évében adott ki karcolataiból egy nagyobb válogatást Eugen Schusteritsch Münchenben, 1974-ben, Ödenburger G'schichten címmel. Az 1960-as években egy német nyelvű Lackner-regény megírására készült, de a mű további sorsáról nem tudunk. A Soproni Német Kulturklub 1997-ben újabb válogatásban, a müncheni füzettel azonos címmel - Ödenburger G'schichten - jelentette meg Schiller eredeti hangulatú írásait. Ignaz Anton Schiller 1974. június 1-jén hunyt el.

Az írás az Aranykönyv 2002. című kötetben jelent meg és a szerző hozzájárulásával közöljük.
Aranykönyv 2002.
Szerkesztette: Sarkady Sándor
Kiadó:Quint Reklámügynökség
Felelős kiadó: Jászberényi Klára
Művészeti vezető:Bugyi Sándor

Kép típusa
1892
A bejegyzés létrehozása: 2017. július 1.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.