A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Szálloda a Lövészkerthez

Hozzászólok
Hotel a Lövészkerthez

Kevesebb, mint egy évtizedig működött a Lőverek alján, a mai Ady Endre út elején a korabeli képeslapon látható egykori, a Lövészkerthez címzett szálloda. Az épületről Winkler Gábor sorait idézzük:

"1898-ban a Nándor soron – “Ferdinandsalle” – kétemeletes vendéglátó épületet “Restaurationsgebäude”– emeltek. Az építtető Gattienau György volt, az építésre feljogosító engedélyezési terveket a bécsi Gerhard F. Benesch építésszel készítette. Az építéssel őszre végeztek is, és miután az észlelt hiányosságokat is kijavították, 1898. október 17-én engedélyt kaptak az épület végleges használatbavételére. A nagyméretű ház szabadon álló elrendezéssel létesült: egyszerű, téglalap formájú alaprajzát nyeregtetővel fedték. A főépület mögött földszintes melléképület létesült. A szálloda a “Lövészkert” elnevezést kapta."

A köznyelvben Gattinau szálló néven is emlegetett, nevében a területen egykor létesített lövölde emlékét viselő hotel csakhamar csődbe ment, az ingatlant a Jacobi testvérek - Sándor és Adolf - vásárolták meg és 1906-ban szivarkagyárat létesítettek benne. Az épületben 1944-ben gettót alakítottak ki. majd az ingatlan a háborúban elpusztult.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Winkler Gábor: Idegenforgalmi épületek Sopronban a 19. században - Soproni Szemle, 2001/3.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1903
Évszámos térképre
1057-1906
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. május 3.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A háttérben, a Magyar királyi honvéd főreáliskola központi épülettömbje látható ...

Koszonics Zoltán képe

Kár, hogy az utókor ezt sem láthatja már.

Horváth Péter Pál képe

"Szálloda a lövészkerthez". Vajon miért kapta ezt a nevet?

Friedrich Rezső képe

Talán azért, mert itt (mögötte) volt a Hadapród iskola lőtere?

Horváth Péter Pál képe

A Sopronanno bejegyzéseit olvasva ez nem ad magyarázatot. A honvéd Főreáliskolát szinte egyidőben építették a szállodával. Viszont, "XVI. század óta kimutatható lövészversenyeket, amelyeknek tulajdonképpeni célja a városvédelemre kötelezett soproni polgárok „tréning”-je volt,"(1972.XXVI/4.) valahol gyakorolniuk kellett. A SA 1885-ös térképén a D8 és a az E8 közötti zöld csík, ami még az 1895 ös térképen is látható, ezen már a korcsolyázó tér mellett (Bakter), volt a "Régi Lövölde". Ezért kapta a szálló a Lövészkerthez "megtisztelő" címet ...