Széchenyi téri életkép 1905-ből

Keresés az archívumban

Eredeti méret

Az életkép, melyen számos érdekességet felfedezhetünk, 1905-ben mutatja a Széchenyi teret. Már áll - Széchenyi István szobra -1897-ben avatták -, az előtérben látható az 1900-ban megnyitott villamosvonal pályájának egy részlete és külön érdekességképpen a felvétel hátterében még állnak az aztán néhány évvel később a Postapalota építéskor elbontott földszintes házak.

A tér parkosítását ekkor már elvégezték, a területet a külvárosból a vásártérre és legelőkre hajtott állatoktól fából készült korlátokkal védték, melyek szintén jól kivehetők a képen.

Nagyjából a fotóval egyidőben készült ez a képeslap, érdemes megfigyelni, mennyire más a tér hangulata a dús lombú fákkal.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1905
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1905
2363-1791
Évszámos térképre

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2016. június 26. 12:56

A képen alapvetően (a második) az 1881 utáni (Rosentahl tervei alapján) Blaschek későbbi főkertész által készített parkosítás látható (négyes fasor) melyet megbontva, a szobor körül annak felállításakor, egy szabad teret alakítottak ki az avatási ünnepség helyeként. Már nem kell sokat várni, mert a postapalota felépítése után rövidesen az egész park új formát kap. (Harmadik parkosítás)

Friedrich Rezső | 2016. június 27. 07:19

Az említett, elbontott házak egyike, dédapám lakhelye és kerékgyártó-kovácsműhelye volt. A második ingatlan a Líceumtól. Az elbontáskor már Friedrich József, a fia vitte az ipart, aki nagyapám testvére volt.

A bejegyzés létrehozása: 2016. június 25.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.