Szép Sopron! - 17. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
Piacozók a Mária-szobornál
A macskaköves kép 1927-ben mutatja a régi piacot.
1
Eredeti méret
A régi piac
Itt a primőröket és a friss híreket árultál a piaci dámák. Ha valaki kíváncsi volt valamire, a hölgyek mindenről pontos információval tudtak szolgálni.
2
Eredeti méret
A Várkerület éjjel
A hősi emlékmű az Előkapu bejáratánál azok emlékét őrzi, aki meghaltak a felszabadulás napján, akik életüket adták azért, hogy ne pusztuljon el a belváros.
3
Eredeti méret
Várkerületi házsor
Mintha különböző tortaszeleteket raktak volna egymás mellé, így jelentkeznek a Várkerületen a kis parcellákon épült üzletházak.
4
Eredeti méret
Várkerületi házak
Ha aztán a szomszédban volt egy csinos kislány, akkor benősültek annak a parcellájára és a párok, meg a házak egyesültek.
5
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1985
A bejegyzés létrehozása: 2017. december 17.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.