Ülő halászleány kútja

Keresés az archívumban

Kút a Színház utcában
Eredeti méret

A szakértők szerint is jó minőségű szobor a Színház utca egyik árokkertjében, kő alépítményen ülő halászleányt ábrázol. Az alépítményből vízcsap áll ki, feltehetően a városi vízvezeték csövére szerelve. Működöképes, ezt bizonyítja a szárítókötélre akasztott abrosz, vagy törülköző. A háttérben a Belvárost övező várfal és bástyája.
A szobrot a Mesélő utcák Sopronban c. összeállításom második kiadásának 68. oldalán a Színház utcánál "31. sz. szobor az udvarban" szöveggel vettem föl és a 88. oldalon a Szobrok, emlékművek ismeretlen alkotóktól, időrendben c. fejezetben. (Halászleány-kútszobor, Színház u. 31. udvara, 1840 k.)

A ház Winkler Gábor: Sopron építészete a 19. században c. könyve szerint Hild Ferdinánd alkotása 1839-ben. Akkor Grabenrunde 3. sz., egyemeletes lakóház saját tulajdonában (209). Megjegyzésben: átépítették. (Csatkai: eklektikus stílusban a 19. század utolsó negyedében.) A Winkler-könyvben található ismertetés szerint a romantikus-klasszicizmus jegyeiben dolgozó mester ezt az épületet egyszerű formák alkalmazásával tervezte meg. Nincs nagyobb hangsúly a romantikus stílusra. Ettől függetlenül nem lehetetlen, hogy a lány szobra Hild keze munkája, vagy legalább műhelyéből került ki. (A kőműves céh tagja volt 1828 márciusától.) A Hild-cég a Kőfaragó tér 5. sz. alatt Hild Lipót nevén olvasható Heimler könyvében, a Sopron topográfiájában (1936-ban).

A nagy Csatkai második kiadásában, a 334. oldalon látható egy másik fénykép a szoborról. Vízcsap és előtte külön egy odarakott hordó. A háttérben kerítés és deszkabódé, hátul a várfalon túl, jobbra többemeletes ház részlete.

A Színház utca 31. sz. ház Thirring Gusztáv: Sopron házai és háztulajdonosai 1734-től 1939-ig szerint 1840-ig volt ott egy kertész ároképülete és kertje, 1840-től 1869-ig Hild Ferdinándé (Nándor) valószínűleg az 1874-ben bekövetkezett haláláig.

Kérdés: ki lehetett a szobor alkotója? És honnan való a téma? Vers, vagy festmény a romantika korából szóba jöhet.

/A fotó az ajánlott link alatt található linkről nagy felbontásban letölthető. - A szerk./

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1955
Szerző
1955
5692-2334
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2015. április 21.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.