Viták a Hotel Pannónia neve körül

Hozzászólok
Hotel Pannonia - anno

Az 1893-ban átadott Pannónia szálló neve körül 1892-ben még heves viták dúltak. A Sopron című lapban a következő olvasói levelet közölték a szerkesztők 1892. szeptember 5-én, hozzátéve, hogy mindezzel egyáltalán nem értenek egyet:

"A tervező a tervrajz homlokzatára ezt az ékes nevet cselekedte: Hotel Pannonia! Hogy miért? - Nem tudom - Hogy ki bízta meg vele? Nem tudom.- De hogy az a Pannonia név éppen nem illik, azt tudom és velem együtt valószínűleg mások is tudják. A Pannonia név mellett nem tudok más argumentumot említeni, mint azt, hogy városunk azon a földön terül el, melyet hajdan Pannoniának neveztek: (...) Nézetem szerint az uj hotel számára csak e három név közöl választhatunk: Arany Szarvas, vagy: Scarbantia, vagy Sgarbhan. (...) Sopront a kelták alapították (...) körülbelül négy méterrel laktak mélyebben, mint utcáink kövezete most van. Ők nevezték el Sgarbhannak."

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1899
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Hárs József: Soproni olvasókönyv

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1899
3380-1820
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. április 23.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Ez a látvány manapság majdnem ugyanilyen, eltekintve a lovas fogatról.... Nem lett volna szerencsés a kelta elnevezés, alig lehet kisilabizálni....