Viták a Hotel Pannónia neve körül

Keresés az archívumban

A Hotel Pannonia
Eredeti méret

Az 1893-ban átadott Pannónia szálló neve körül 1892-ben még heves viták dúltak. A Sopron című lapban a következő olvasói levelet közölték a szerkesztők 1892. szeptember 5-én, hozzátéve, hogy mindezzel egyáltalán nem értenek egyet:

"A tervező a tervrajz homlokzatára ezt az ékes nevet cselekedte: Hotel Pannonia! Hogy miért? - Nem tudom - Hogy ki bízta meg vele? Nem tudom.- De hogy az a Pannonia név éppen nem illik, azt tudom és velem együtt valószínűleg mások is tudják. A Pannonia név mellett nem tudok más argumentumot említeni, mint azt, hogy városunk azon a földön terül el, melyet hajdan Pannoniának neveztek: (...) Nézetem szerint az uj hotel számára csak e három név közöl választhatunk: Arany Szarvas, vagy: Scarbantia, vagy Sgarbhan. (...) Sopront a kelták alapították (...) körülbelül négy méterrel laktak mélyebben, mint utcáink kövezete most van. Ők nevezték el Sgarbhannak."

Hiába zúgoloódott azonban az olvasó, a szálloda végül mégis a Pannónia nevet kapta.

A korabeli újságcikket Hárs József Soproni olvasókönyv című kötetének segítségével idéztük meg. A kötet letölthető honlapunk Dokutárából.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1899
Kapcsolódó kiadvány
Kapcsolódó dokumentum
Forrás

Hárs József: Soproni olvasókönyv

Szerző
1899
3380-1820
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2014. augusztus 21. 21:03

Ez a látvány manapság majdnem ugyanilyen, eltekintve a lovas fogatról.... Nem lett volna szerencsés a kelta elnevezés, alig lehet kisilabizálni....

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2021. november 25. 18:57

Amikor ez a vita zajlott Budapesten már létezett úgy egy-két évtizede egy Pannónia nevű szálloda, mely modern jellegével és jó hírével mintaként szolgált. Így vette fel aztán egy nagyvárosi jelleget utánozva ezt a jó csengésű nevet több vidéki város, köztük Sopron, új szállodája. (Még olyan városokban is használták ezt a nevet, amelyek sohasem tatoztak a római Pannon provinciához pl.: Debrecen, vagy Nagyvárad.)

A bejegyzés létrehozása: 2013. április 23.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.