A Gruber Szálló

Hozzászólok
A Gruber Szálló

A képen látható Gruber Szálló a Villa soron korábban állt Városligeti kisvendéglő "utódaként" létesült - az épület átalakításával és a főbejárat áthelyezésével a Lőver körútra - , a 20-as szám alatt. 1928-ban került a Gruber család tulajdonába, akik a 30-as évek elején jelentősen modernizálták. 1949-ben államosították az épületet, majd 1960-ban átépítették a szívszanatórium gyermekosztálya számára.

A képen a Lőver körúti homlokzat látható.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek
Kapcsolódó bejegyzés: 
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Kubinszky Mihály: Idegenforgalmi létesítmények a Lőverekben - Soproni Szemle, 2001/3

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1932
Évszámos térképre
2571-3549
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. április 4.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Hát most nagyon leesett az állam! Még koppant is. Mindeddig úgy tudtam, hogy a Gruber panzió a Városligeti út közepe táján lévő szép villa volt.

Tarcsai Mária képe

A gyermek szívszanatóriumban nem csak szívbeteg gyerekeket kezeltek, hanem asztmás, allergiás betegeket is. Az 1970-es évek közepéig itt nem is végeztek ilyen vizsgálatokat, az egész országból Budapestre kellett vinni a gyerekeket a Szabadság hegyi (Svábhegyi) szanatóriumba. Nagy könnyebbség volt a szülők számára, mikor itt is beindult ez a speciális vizsgálat és kezelés.

Tarcsai Mária képe

Nem tudom, mi lesz az épület sorsa, de nagy kár érte, hogy kallódni hagyják.

Moser Aranka (Pauliné) képe

Az igazat megvallva el sem tudtam képzelni, vajon hol volt ez a szálloda. Mindenesetre ezt és a következő épületsort is sajnálom, hogy az enyészeté lett. Örülök viszont annak, hogy minden nap megtudok ill. megismerhetek valami újat az én kis "Ékszerdobozomról"! Köszönöm Mindenkinek!
U.i. T.M.hozzászólásához kapcsolódva, hogy mint ismeretes a "Svábhegyi Gyermekszanatórium"is hasonló sorsra jutott. (Évekig dolgoztam ott nővérként a bezárásáig.)

Tarcsai Mária képe

1974-1976-ig minden hónap első keddjén mentünk a svábhegyi gyerekszaniba kontrollra. Mivel gyönyörű környék, gondolom, valami nagymenő "lenyúlta". Még akkor is megérte neki, ha le kellett dózerolni az épületeket, bár szerintem kifogástalan állapotban volt.
Most hova járnak az egyre szaporodó allergiások?

Horváth Péter Pál képe

Pontosítanék, a Villa soron a Gruber hotel (szálló, penzió) elődje egy vendéglő állt.
1969. XXIII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM / Becht Rezsői:
Lőveri változások : A Váris akkor is már hatalmas tölgyese előtt, a Villa soron felsorakoztak a
szép villák....
...A nyugati oldalon a Villa- vagy Városligeti-vendéglői, a későbbi
Gruber-szálló, a mai Gyermek Szívszanatórium nagy teraszán illatozott a csirkepörkölt és
koccantak a söröskriglik.
Az 1930-32-es címtár, "Városligeti vendéglő" néven Gruber János Városliget telefon 484. alatt említi.
dr. Sándori Klára és Takács Gergely szerkesztésében megjelent Az 50 éves Soproni Állami
Szanatórium című kötet:
Önálló intézményként működött 1962-től 1975-ig a gyermek-szívszanatórium, amelyet az 1930-as évek végén épült Gruber Szálló helyreállítása után nyitottak meg.
Ezek szerint a képen a Gruber szálló homlokzata látható, melynek átalakított maradványai a mai Lőver körúton találhatók, (épülésekor '30-as években Horthy Miklós körút).
Pallas Lexikon 1935-ös térképén Városligeti szálloda (Gruber Penzió) .

Tarcsai Mária képe

Igazat adok Horváth Péter Pálnak: a képen a Gruber panzió Lőver körút felőli főbejáratát és portálját látjuk. A Villasor felől így meg sem örökíthető. A Gyermekszanatórium címe is Lőver körút volt, nem Villasor. Vettem a fáradságot és előkerestem a régi zárójelentéseket. Az 1973. július 13-i zárójelentésen ez áll: Állami Gyermek Szívszanatórium Sopron, Szabadság körút 66. Helytelennek tartom a Villasorra hivatkozni, mert ugyan odáig ér, de nem a házak hátsó frontjáról szokták a címeket adni.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Szerintem mindkét helyszínt említik különböző források, ami biztos, beleírom a Lőver körutat, de egyelőre hagynám a Villa sort is.

Horváth Péter Pál képe

Mint a korábbiakban írtam, maga a telek a Villasoron volt, itt létesült az 1800-as évek második felében a Városligeti vendéglő, (hisz még körút sem volt), a körút felé valószínűleg az 1930-1940 közötti nagy átépítéskor fordították át, amikor a vendéglőből (penzióból) szálloda lett .

Tarcsai Mária képe

Igen, ez elképzelhető, de tény, hogy a szóban forgó kép már a Lőver körúti főportált mutatja, tehát akkortájt már át volt fordítva....