A II. Rákóczi Ferenc utca korabeli képeslapon

Hozzászólok
A II. Rákóczi Ferenc utca korabeli képeslapon
Petőfi Sándor emléktáblája

Korabeli képeslap a II. Rákóczi Ferenc utcából, szemben a Magyar Királyi Zrínyi Ilona Honvédtiszti Leánynevelő Intézettel. Ha figyelmesen megnézzük a képet, a bal oldalon, a 9-es számú házon megtalálhatjuk Petőfi Sándor emlékártábláját - külön fotón is mutatjuk -, melyet ünnepélyes keretek között 1923. június 16-án - a költő születésének centenáriumi évében - avattak fel, ahogy arról a 8 Órai Újság is hírt adott:

"Az emléktábla leleplezése alkalmából zászlódiszt öltött a Rákóczi-utca és a környező utcák. Hatalmas néptömeg vett részt az ünnepségen. A soproni magyar férfidalkör elénekelte a magyar Hiszekegyet, majd Hollósy Sándor lyceumi tanár mondott költői lendületű emlékbeszédet. A város nevében Thurner Mihály dr. polgármester vette gondozásba az emléktáblát. Beszédében hangoztatta, hogy a magyarnak, a világ árvájának szüksége van Petőfi szellemére, hogy elháríthassa a reá leselkedő veszedelmeket. De csak addig vagyunk világ árvái, amíg a magyar a magyarnak mostohája lesz. Petőfi lelke bizonyára eljön megnézni, rab-e még nemzete s csak akkor nyugszik majd meg, ha az egyetértés üt tanyát a Kárpátok alatt. Bán Aladár dr., a Petőfi-Társaság kiküldötte beszédében kiemelte, hogy Sopron az a boldog város, amely már tanúságot tehetett és példát adhatott arra, hogyan kell cselekedni Petőfi szellemében. Fónyad Dezső líceumi tanuló szavalata után a Himnusz elénekelésével fejeződött be az ünnepség."

Petőfi Sándor soproni tartózkodásáról honlapunkon itt olvashatnak, de figyelmükbe ajánljuk Dr. Csatkai Endre a témában írott Petőfi Sopronban című könyvét is.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek
Kapcsolódó bejegyzés: 
Forrás: 

8 Órai Újság, 1923. június 19. p.7.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1933
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Bárdics József
A bejegyzés létrehozása: 2019. február 21.