A legendás Tramini elődje

Hozzászólok
A legendás Tramini elődje
A legendás Tramini elődje
A legendás Tramini elődje

A Várkerület 63-as számú háznak, talán, sokkal inkább kellene híresnek lennie egykori lakójáról, Dukai Takách Juditról (1795-1836), a költőnőről, aki ebben a házban élt egykor. Nagy valószínűséggel azonban, ha valaki erre az épületre gondol, előbb jut eszébe az egykori legendás Tramini kisvendéglő. Ennek elődjéről készített felvételeket Horányi Jenő 1967-ben és G.Nagy Béla 1969-ben. Ekkor már Fehér Hattyú néven volt ismert a borozó. (később ezen a néven az Újteleki utca 8-ban nyílt egy nem túl jó hírű "műintézmény".)

A felvételek hátterében a Várkerület és az Árpád utca sarkán álló épület látható, ami ma a Szépségszalonról ismert, 1882-es építésekor azonban a Soproni Takarék- és Kölcsönegylet iroda - és lakóépülete volt.

A második felvételen az is jól látható, hogy a kép készítésekor még foghíjtelek volt a Várkerület 61. számú ház helyén. Erről a telekról a Kapcsolódó bejegyzésben érhetők el további fotók, melyeken szintén látható bejegyzésünk "főszereplője", az egykori Dózsa Mgtsz. borkimérése.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1967 és 1969
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1969
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. július 26.

Hozzászólások

Harkai László képe

A mai Szépségszalon helyén a felvételek készítése idején a Cipész KTSZ működött,ha jól emlékszem!

Bolodár Zoltán képe

A Cipész KTSZ egy kicsit odébb a Várkerület 65-ben és 67-ben működött. 1967-ben terveztettek egy "CIPŐJAVÍTÁS" neonfeliratot, és a Várkerület 65. bal felére szerelték fel (ha szembeállunk a homlokzattal). Ez felfedezhető néhány fotón.
Ezen a képen is látszik a felirat a jobb oldalon:
https://sopronanno.hu/bejegyzes/varkeruleti-reszletek-a-70-e...

Harkai László képe

Azon két hely(65-67sz) egyikében javítás,míg a másikban mérték után készités folyt!Maga a szövetkezet azonban a különböző irodák,gyártás,stb az általam írt helyen volt!Biztos vagyok benne,ugyanis egy gyerekkori barátom (Dubanits László)is ott dolgozott!Személyesen ismertem a ktsz elnökét,valamilyen Jenő volt,valamint a két gépkocsivezetőjüket is!Többször is jártam bent Laci barátomnál az üzemben,ergo ebben fix,hogy nem tévedek!