A Maria Josephinum

Keresés az archívumban

A Maria Josephinum a Bécsi úton
A Maria Josephinum a Bécsi úton háttérben a Szent János-templommal
1
Eredeti méret
A "Maria Josephinum"-Egyesület Alapszabályainak első oldala
A "Maria Josephinum"-Egyesület Alapszabályainak első oldala
2
Eredeti méret

A korabeli képeslapon a Bécsi úton, a Szent János-templom - ez idő tájt az Irgalmas nővérek templomaként is nevezték - mellett az egykori Víg paraszt fogadó épületének 1905-ös átépítése után létrehozott Maria Josephinum gyermekmenedékház látható. Az árvaházat létesítő egyesület nevét Mária Jozefa (1751-1767) főhercegnőről kapta és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján Almássy Györgyné grófnő, született Zichy Zenaide kezdeményezte létrejöttét. Alapszabályának értelmében a Maria Josephinum feladata "vagyontalan magyar honpolgárok nyomorék vagy gyengeelméjű, de különben jóindulatú gyermekeinek (kivéve a siketnémákat), még pedig valláskülönbség nélkül, ápolás alá venni, oktatni és keresetképessé tenni."

1918-tól az intézmény hadiárvaházként folytatta tevékenységét, erről a Katholikus Gyermekvédelmi Központ által 1924-ben A magyarországi katholikus gyermekvédelmi intézmények címen kiadott kötetben a következőket olvashatjuk:

"Az intézmény fentartója az Országos Katholikus Szövetség. Jellege társadalmi. A növendékek gondozását az Isteni Megváltó Leányairól nevezett nővérek végzik. Az intézetbe való felvételhez szükséges a hadiárvaság, teljes vagyontalanság, a m.kir. népjóléti minisztérium hozzájárulása. A növendékek száma 60. Csak leány gyermeket vesznek fel, korhatár 6—14 évig. A növendékek elemi és polgári oktatást nyernek. Az intézet védnöknője Eszterházy Mária hercegnő."

Ekkortájt már kizárólag katolikus vallású árvákat gondoztak az ottonban. Az államosítás után az épületben évtizedekig gyermekotthon működött, napjainkban társasház.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1920-as évek
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

A "Maria Josephinum"-Egyesület Alapszabályai, 1914.
A magyarországi katholikus gyermekvédelmi intézmények 1924. p. 43-44.
Magyarország Ipari- és Kereskedelmi Címtára 1924., p. 1305.
Heimler Károly: Sopron topográfiája, 1936. p.64.

Szerző
1925
5997-870
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2019. május 30.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.