A régi Előkapu

Keresés az archívumban

Tiefbrunner Sándor (1833-1910) soproni fotográfus nem messze várkerületi fényirdájától készítette ezt a felvételt, mely a Várkerület és az Előkapu találkozását mutatja háttérben a Tűztoronnyal.

Az ismeretlen időpontban készült felvételen több olyan épület is megfigyelhető, melyeket az új városháza építéséhez kapcsolódó munkálatok során elbontottak.

A felvétel melletti ikonra kattintva, majd a kurzort a kép fölé húzva kiválóan kivehetők a fotón látható üzletek portáljain lévő német nyelvű feliratok, így ha csak néhány cégtábla erejéig is, de bepillanthatunk Sopron kereskedelmi életének egy szeletkéjébe a 19. század második felében.

A kép készítésének pontos ideje ismeretlen, a dátum megadásánál Gantner Antal a Képes Dunántúli Tárogató c. lapban 1932. februárjában közölt és ehhez a felvételhez nagyban hasonlító fotóját vettük alapul.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1870 körül
Kapcsolódó bejegyzés
Forrás

Képes Dunántúli Tárogató, 1932. február 9.

Szerző
1870
3225-1409
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2018. március 18. 13:07

Figyelemre méltó > a Tűztorony őrségének kályhakéménye ...

Horváth Péter Pál | 2018. március 19. 18:55

A kép jobb oldalán álló házat (Cavallar tulajdon) bontották le először, részben ennek a helyére épült a városháza. A következő épület, mely a fehér tűzfal takarásában állt a Nepomuki Szent János kápolna, melyet a
városháza építkezése után, alkotórészeire szétbontva, felépítettek a Villa soron (csak a torony csúcsdísze bukkan fel az oromfal felett).
A fehér oromfal mögött állt Trogmayer Károly kefekötő háza, amelyet szintén a városháza építése közben bontottak le. A következő ház Tiefbrunner Alojzia háza, ahol a bécsi Braun cég lerakataként, szappant, gyertyát és egyéb hasonló cikket árultak. Ez a ház a várfalsétány kialakításának esett áldozatul 1970-ben, ma bank üzemel a helyén. (Gyerekkorunkban férfi-női divatbolt működött itt.)
A balra levő Proszwimmer könyvkötő épülete az 1800-as évek végi átépítése után ma fogboltként működik. A következő - Bergmann Ludwig (Lajos) üvegkereskedés boltja, ma “drága” boltként funkcionál. A múlt század eleji és végi látkép a következő bejegyzésben hasonlítható össze:
https://sopronanno.hu/anno-es-ma/a-varkerulet-az-ikvahid-fe…

A bejegyzés létrehozása: 2018. március 18.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.