A Szent József-intézet

Keresés az archívumban

Szent József-intézet
Eredeti méret

Az Isteni Megváltó Leányai rend 1866-ban alapította első iskoláját az egykori Flandorffer utca és Fürdőház utca sarkán. (Ma Táncsics u.és Ferenczy János u.) A zárdához a templomot 1887-ben - a már meglévő kápolna átalakításával - építették, majd 1927-ben felépült egy újabb zárda-és iskolaépület is. A Szent József Intézet ünnepélyes avatását 1928. március 4-én tartották, díszvendége gróf Klebelsberg Kuno vallási- és közoktatásügyi miniszter, Sopron korábbi országgyűlési képviselője volt, aki a ceremónia és az azt követő szentmise után a Városházán vette át a közgyűlés által neki adományozott díszpolgári címet.

Az új épületben kapott helyet az óvónőképző, a női felsőkereskedelmi iskola, valamint a női ipariskola, illetve a 120 férőhelyes intenátus.

A rend feloszlatása és az államosítás után épületben 1956-ban kezdte meg működését az óvónőképző intézet, mely napjainkban a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karaként működik.

Az intézmény elnevezésénél a korabeli képeslapok párhuzamosan használják a Szent József Intézet illetve a Szent József-intézet írásmódot. Honlapunkon bejegyzéseinkben utóbbit használjuk.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Szerző
1933
3287-1097
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 23.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.