Asztaltársaság az új menedékházban

Keresés az archívumban

Az István-menedékház
1
Eredeti méret
A képeslap hátlapja
2
Eredeti méret

A Muck-messzelátó - a képen a háttérben - mellett a Dunántúli Turista Egyesület kezdeményezésére 1936. szeptember 27-én tették le egy létesítendő menedékház alapkövét, melynek tervezésével Winkler Oszkárt bízták meg. Egy évvel később, 1937-ben már át is adták a dr. Pineczich István ügyvédről és országgyűlési képviselőről István-menedékháznak elnevezett épületet.

1940-ben a Tér és forma című lap így írt az épületről:

"Az István-menedékház Sopron környékének egyik legszebb pontján, az 517 m.magas Nyiresen épült és az itt működő Dunántúli Túrista Egyesület létesítette. Vendéglőslakást, konyhát, kamrát, söntéshelyiséget, pincehelyiséget tartalmaz, a földszinten tágas vendéglőteremmel , terraszokkal, míg az első emelet egy nagy közös túristahálót, egy közös női hálót, 4 drb. két-, ill. háromágyas szobát és személyzeti szobát foglal magában. A menedékház külsejét illetőleg igyekszik a környezetbe illeszkedni. Az alépítmény a környéken található terméskőből épült, míg az emeleti rész favázas építési modorban készült. Sopron városától mintegy 2 óra járásnyira fekszik, a környék kirándulóinak kedvelt pihenőhelye, télen a síelők kiindulópontja."

E cikk megszületése előtt két évvel, 1938.szeptember 18-án egy vélhetőleg jókedélyű asztaltársaság múlatta az időt a házban. A közösen eltöltött idő emlékére a menedékház pecsétjével ellátott képeslapot vásároltak, majd szignózták azt.

Hogy milyen utat járt be a lap, míg a Sopron anno oldalára megérkezett és hogy milyen sors jutott azoknak, akik egykor az erdei találka emlékét megőrizendő aláírták ezt a lapot, csak találgathatjuk. Ami viszont bizonyos, hogy 79 év után örömmel és édesbús nosztalgiával telve adjuk közre a képeslapot, melyen ismerős aláírás is olvasható. Titkon reméljük, hogy olvasóink is találnak számukra kedves kézjegyet a lapon, olyasvalakiét, akink a sorsáról tudnak nekünk mesélni.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1938
Forrás

Tér és forma, 1940/13.- Az István-menedékház Sopron mellett

Szerző
1938
3810-5023
1931 turista térképre

Hozzászólások

Kovács Péter | 2018. július 28. 00:37

Csík Ferenc apám fotósbarátja volt. A Sopron annon is jelentek meg képei. Valószínű,
hogy az aláírás az övé, nem tartom valószínűnek, hogy az 1936-os olimpia úszóbajnoka
lett volna az aláíró.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. július 28. 10:36

Péter, az az érdekes, hogy Csík hosszú í-vel van és ez téged igazol, míg Csikné röviddel, de nyilván ő a fotós felesége. Jobban bele kellene ásni magunkat a témába és kicsit kutatni a neveket, azt hiszem.

A bejegyzés létrehozása: 2017. június 29.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.