A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Az egykori városi jégverem

Hozzászólok
Az egykori városi jégverem
A jegesembert formázó cégér

A krónikák szerint Sopronban már 1749-től foglalkoztak jég eladásával, a városi jégveremben. A Szent Mihály-domb oldalában a kővel kirakott veremben a Fertő tó megtört jegét tárolták, majd feldarabolva értékesítették. A verem fölé házat emeltek, ahol mészárszék és tűzoltóraktár is helyet kapott. A ház 1837-ben leégett, helyén Hausenauer Márton tervei nyomán új épület épült. Miután az 1800-as évek végén Magyarországon megkezdődött a műjég előállítása, a verem jelentősége fokozatosan csökkent, majd teljesen elveszett. Bejáratát befalazták, léte feledésbe merült, arra csak az utca neve emlékeztette a soproniakat.

A 20. század közepén Csatkai Endre kutatásai derítettek fényt a teljesen elfeledett jégverem pontos helyére, ezen felvetéseket Winkler Gábor Ybl-díjas építész (1941-2015) 1980-as években végzett további kutatásai is megerősítették. A Győr-Sopron Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat, az ingatlan akkori tulajdonosa oktatóközpont létesítése céljából felújítást tervezett a Jégverem utca 1-es számú házon. A tervezéssel Winkler Gábort bízták meg, aki gondosan felderítette az épület múltját, és egyértelműen igazolta, hogy valóban itt volt egykor a városi jégverem. A ház megújításával egy időben feltárták és helyreállították a vermet is. Az átalakítás során az épület eredetileg tervezett funkciója megváltozott, a földszinten étterem, az emeleten különterem, a felső szinten kiadó szobák kerültek kialakításra. Az 1987 szilveszterén átadott Jégverem Fogadó és Étteremben létesítették Sopron első látványkonyháját, a vendégtér érdekessége pedig abban rejlett, hogy betérők egy nyíláson keresztül leláthattak az elfelejtett majd újra felfedezett jégverembe.

Finta Béla felvétele 1990 körül - esetleg az 1980-as évek végén - mutatja az épületet, sarkán a Hotel Jégverem, bejárata felett a Jégverem - Fogadó - Étterem felirattal. A házon felfedezhetjük a jegesembert formázó cégért is, melyet Bárdics József 1990-ben készült fotóján is megtekinthetnek.

A korabeli újságcikkeket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

A most bemutatott, cégért ábrázoló felvételt a fotós YouTube csatornáján egy számos további fotóval kiegészített zenés összeállításban is megtekinthetik.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1990
Forrás: 

Hasznosítják a megtalált jégveremet Kisalföld, 1987. március.10.
Vendégfogadó a jégverem felett Kisaföld, 1988. január 4.
dr. Czellár Katalin: Sopron Bp. 2011.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1990
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Finta Béla
A bejegyzés létrehozása: 2021. augusztus 16.