Az Országjáró Diákok Országos Találkozója Sopronban 1974-ben

Keresés az archívumban

Az ODOT résztvevőinek egy csoportja
Az ODOT résztvevőinek egy csoportja (Fotó: FORTEPAN/Urbán Tamás)
1
Eredeti méret
Az ODOT résztvevőinek egy csoportja
Az ODOT résztvevőinek egy csoportja (Fotó: FORTEPAN/Urbán Tamás)
2
Eredeti méret
Az ODOT résztevőinek kiadott tájékoztató füzet
Az ODOT résztevőinek kiadott tájékoztató füzet borítója
3
Eredeti méret
Az ODOT - emlékmű a Bécsi-dombon
Az ODOT - emlékmű a Bécsi-dombon (Fotó: Finta Béla)
4
Eredeti méret
Az ODOT - emlékmű a Bécsi-dombon
Az ODOT - emlékmű a Bécsi-dombon (Fotó: G.Nagy Béla)
5
Eredeti méret

Az 1974-ben városunkban megtartott Országjáró Diákok Országos Találkozójának eseménysorozata valószínűleg már rég a feledés homályából merült volna, ha résztvevők nem állítottak volna az eseménynek egy emlékművet a Bécsi-dombon, melyet több fotós alkotásai is megörökítettek az utókornak.

1974.június 16. és 21. között több, mint másfél ezer ifjú országjáró érkezett Sopronba. A jelentős városi eseménnyé duzzasztott megnyitót, melynek keretében a résztvevők a várkerületi (Lenin körúti) szovjet emlékműtől a Szabadság-szoborig vonultak, a város lakossága is élénk figyelemmel kísérhette. A protokolláris események után a rendezvényen résztvevők megismerkedhettek városunk nevezetességeivel - ehhez egy többek között Hárs József és dr. Friedrich Károly által jegyzett tájékoztató füzet is segítségükre volt (3. kép)- , gyárlátogatásokon vehettek részt, a néphadsereg egysége és a soproni munkásőrség rendezésében haditechnikai bemutatókat tekinthettek meg, és természetesen megannyi sportprogramon is összemérhették tudásukat, rendeztek például tájékozódási futóversenyt és természetjáró akadályversenyt is, esténként pedig koncerteket szerveztek a fiatalok szórakoztatására.

A találkozó minden bizonnyal ezúttal is elérte kiűzött célját, jelesül:" (...) hogy rendszeressé tegye a középiskolásoknak és a szakmunkástanulóknak a turisztikát; tettre kész, edzett, bátor fiatalokat neveljen a szocialista közösségeknek, az egész szocialista társadalomnak. Az ODOT fontos célja még, hogy a fiatalok megismerkedjenek hazánk történelmi emlékeivel, múltjával és jelenével."

A zárónap délutánján avatták fel az eseménynek emléket állító emlékművet a Bécsi-dombon, majd este az Amfiteátrumban került sor a záróünnepségre, ahol "A tér közepén felállított dobogót reflektorok fénye világította meg, a fiatalok kezében fáklyák és zászlók lobogtak; vidámság és énekszó búcsúztatta a IX. ODOT-ot." A jó hangulathoz a Scarbantia zenekar előadása is hozzájárult.

Az ODOT emléke az eseményre kiadott füzetben, emlékplakettben, jelvényeken, és a róla tudósító újságcikkekben él már csak, no meg az emlékműről készült felvételeken.

A korabeli újságcikkeket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1974
Forrás

Kisalföld, 1974. júniusi lapszámai

Szerző
1974
4067-999
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2020. április 16.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.