Fagylaltozó cégére a Szent György utcában

Hozzászólok
Fagylaltozó cégére a Szent György utcában
Fagylaltozó cégére a Szent György utcában

A Carpigiani fagylaltozó cégére a Szent György utca 14-es számú házon. A ház udvarában működött fagylaltozó az 1980-as évek egyik legismertebb és legkülönlegesebb ilyen jellegű vendéglátóhelye volt Sopronban. Ez volt az a hely, ahol a soproniak megannyi olasz fagylalt nevének kiejtését és nem mellesleg jelentését megtanulták, de itt kóstolhatták meg először a városban az ízesített jégkását, a Hókristályt is. A fagylaltozóról, ami előtt rendre a kapubejárón túl, a Szent György utcában állt a kígyózó sor, a Kisalföld 1985.augusztus 15.-i számában így írt Kuntz Zoltán:

“Néhány hónapja lett Sopron egyik szenzációja, a Szent György utcai Carpigiani fagylaltozó. Meg kell hagyni, csodálatos műemlék környezetbe, a sajátosan finom vonalú és történelmi hangulatot árasztó soproni belsőudvarok egyikébe álmodta bele Dömötöri László az ország egyik legszebb fagylaltozóját. Hogy mennyire komolyan vette szándékát, bizonyítja: győri iparművész tervezte a cégtáblát és a berendezést is, igaz a méregdrága fagylaltkeverőgépet és a tejszínhabkeverőt külföldi rokonától kapta ajándékba. Az elegáns és környezetbe illő bútorok, az üvegfal és egyéb berendezések így is belekerültek csaknem négyszázezer forintba. Az eredmény várakozáson felüli, a cég híre legalábbis már túlterjedt az országhatárokon. Tény, hogy az új üzletben naponta 10-12 féle fagylaltot, 15-16 féle fagylaltkelyhet készítenek a szorgos kezek, Dömötöri László és a segítőkész családtagok. Egzotikus fagylaltköltemények kerülnek a hófehér asztalokra, gyümölcsökkel megtűzdelve, finom habbal díszítve. A Carpigiani még a jóízlésű reklámra is ügyel: apró játékesernyőket, pici lampionokat mellékelnek a fagylaltkelyhekhez. Igazi gyermekcsalogatók!”

Bárdics József felvételei később, 1997-ben mutatják a cégért.

A most bemutatott felvételeket a fotós YouTube csatornáján egy számos további fotóval kiegészített zenés összeállításban is megtekinthetik.

Az újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1997. szeptember 29.
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1997
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Bárdics József
A bejegyzés létrehozása: 2022. március 29.