Pavilon a Lenck-villa kertjében

Keresés az archívumban

Pavilon a Lenck-villa kertjében
Eredeti méret

Lenck Emil 1890-ben építtetett villájának kertjében Hofer Ottó bécsi építész, az épület és egyben a park tervezője, tervrajzán az impozáns szökőkút mellett egy mesterséges dombon álló gloriettet is jelölt. Ennek a kerti házikónak egy részletét örökítette meg a fotós 1940 körül. Az ekkor már a Városi Múzeumnak otthont adó, a Deák tér és a mai Csatkai Endre utca sarkán álló épület kertjének egyik éke a háborúban elpusztult, a hozzá vezető lépcsősor azonban ma is látható, ahogy az apró, üresen álló kis domb tetejére vezet.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1940 körül
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Winkler Gábor: Nagypolgári villaépítészet Sopronban a 19. század végén, Soproni Szemle, 2010/1.

Szerző
1940
3257-1758
Évszámos térképre

Hozzászólások

Bolodár Zoltán | 2020. április 24. 20:18

Diebold Károly készítette a képet. Az eredeti kép 1940 körülre van datálva, amiről később ezt a feliratos változatot is készítette. Ez nem a teljes képet mutatja, hanem annak egy részletét látjuk.

Horváth Péter Pál | 2020. április 25. 01:04

Igaz, hogy a kertilak (a leírásban gloriett) Lenck Emil kertjében bombatámadás áldozata lett > 122 éves korában, de az építtetője Lenck Emil nagyapja volt, az öregebb Lenck Samu 1822-ben. A kertilak Hárosy 1842-ben készült litográfiáján is felismerhető. A villa kertjét Lenck Emil 'gründolta' össze 1885-ben, lebontva a külső várfal egy részét - terjeszkedve a Deák tér mai vonaláig. Itt építtette meg a villáját, (örökölve a pavilont is) ami szövevényes úton a Soproni Múzeummá vált. A külső várfal sarokpontja, ma ismét megcsodálható a múzeum kertjében. A pavilon alatti pince egy alagúton összeköttetésben volt a Rákóczi utca 39. sz. alatti hatalmas borospincével.

A bejegyzés létrehozása: 2020. április 24.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.