Peck Lőrincz vendéglője II.

Hozzászólok
Peck Lőrincz vendéglője
Peck Lőrinc részvétnyilvánítás

Tarcsai Máriától, a családi archívumból kaptuk ezt a fotót. Így írt a fotóhoz: "Apai nagyszüleim, Peck Lőrincz és felesége Anna asszony 1901-ben, házasságkötésük után telepedtek le Sopronban. Mindketten a vendéglátóiparban dolgoztak már korábban is, nagyapám pincérként, nagyanyám pedig szakácsnőként, így kézenfekvő volt, hogy vendéglőt nyissanak. Nos, a Várkerület 6. szám alatt béreltek helyiséget, hogy megvalósítsák elképzelésüket. Ez a kép 1908 táján készült. A vendéglő (kocsma) ajtajában baloldalt nagyapám áll, mellette Anna asszony, a felesége, vagyis a nagymamám. Az előtte álló kislány édesapám nővére, Peck Józsa. Édesapámat, aki egy évvel volt fiatalabb a nővérénél, nem látom a képen, viszont egy másik változaton rajta van. Ezek szerint ott volt, csak valahova elcsatangolt. A többi ember valószínű házbeli és a kocsma vendégei.

Tudomásom szerint a vendéglő nagyapám haláláig, 1914-ig működött. Nagyanyám egyedül valószínű nem volt képes az összes feladatot ellátni, alkalmazottra nem volt pénze, ezért a vendéglő jogát eladta, a pénzt pedig az árvaszék rendelkezése alapján takarékbetétbe tette. Mint tudjuk, az első világháború után az akkori pénz, a korona elvesztette az értékét, vele az árvák öröksége is elszállt, így történt, hogy pénz nélkül maradtak. Nagyanyám kifőzdét nyitott és abból taníttatta a gyerekeit. Nehéz idők következtek…

Nagyapám, és a Peck kávéház tulajdonosa (Peck János) édestestvérek voltak. Mikor édesanyjuk meghalt, új asszony jött a házhoz. Ekkor a két már nagyobbacska fiútestvér Budapestre költözött, ahol saját erejükből kitanulták a vendéglátó mesterséget, majd Sopronban telepedtek le véglegesen. Életük végéig igen jó testvérek maradtak."

A képen a ház bejárata felett a Katholikus Legény Egylet felirat látható (régies helyesírással). Az egyletről a Kapcsolódó bejegyzések egyikében - Csoportkép a Várkerület 5. előtt - érhetők el bővebb információk. A másik Kapcsolódó bejegyzésben Peck Lőrincz vendéglője látható egy korabeli képeslapon. A kép alatti dokumentumot, melyen Töpler Kálmán polgármester aláírása látható -, Peck Lőrincz halálakor a város küldte részvétnyilvánításként az özvegynek.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1908 körül
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1908
2654-1017
Térképre kerül / nem kerül: 
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: id. Harald Lobenwein
A bejegyzés létrehozása: 2014. február 13.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Köszönöm, hogy a kép és az írás felkerülhetett a sopronanno honlapjára.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Tacsi, ez az én "szövegem".:) Remélem, hogy az értékmentő munka eredménye így sokakhoz eljut majd!

Tarcsai Mária képe

Ebéd után lázasan kerestem egy okmányt, melyben a városi tanács gyűlésén megemlékeztek Peck Lőrincz haláláról és ezt jegyzőkönyvbe is foglalták. A jegyzőkönyv családi példánya nálam van, csak momentán nem találom.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ha meglesz és szívesen közzétennéd, örömmel veszem.

Tarcsai Mária képe

Hát persze, nincs benne semmi titkos, csak neki kell állnom megkeresni. Ehhez minden régi iratot szét kell nyitni és beleolvasni..de igyekszem.

Tarcsai Mária képe

Móni, jelentem megvan, digitalizálni kell és máris küldöm.

Tarcsai Mária képe

Móni, fotózással nem sikerült jól a digitalizálás. Holnap szkenneltetem a barátnőmmel és elküldöm.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, írtam mailt.

Tarcsai Mária képe

Köszi, megtaláltam.

Tarcsai Mária képe

Köszönöm, hogy Nagyapám halálára írt részvétlevelet is közzétettétek.

Both István képe

Kedves Tacsi! Mindig élvezettel olvasom a képekhez fűzött történeteidet, magyarázataidat. Köszönöm.

Tarcsai Mária képe

Megtisztelő a véleményed: köszönöm.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ez a kép a https://sopronanno.hu/bejegyzes/peck-lorincz-vendegloje bejegyzésben látható képeslap egy részlete, ahol a kapu feletti táblán Bomler János bádogos neve olvasható. Ö (nejével együtt) a legnagyobb katolikus alapító. Ő állítatta fel a kálvária stációit, a temető keresztet és tett még néhány alaítványt. A képen látható Várkerület 5 számú házát pedig a Katholikus Legény Egyletre hagyta, akik 1907-ben vették birtokukba.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Barthi László emlékmorzsái honlapunk Facebookos oldaláról: "Édesapám,nagynéném,és persze nagyszüleim,az alsó szinten,az udvari lakásban laktak.Maga a lakás is az étterem része volt,míg nem nem államosították az egészet.Utána lett a későbbiekben lakás.Voltak az udvarban,ilyen használaton kívüli,lomos épületek,az egyiket,nem is értettem akkor még gyerekként,hogy miért hívták mosókonyhának,ugyanis az volt a mosogató helyiség,vagy a mosoda.Meg volt ott hátul az udvarban,ilyen személyzeti,vagy cselédlakás is,ahol a dolgozók éltek korábban,míg az étterem működött. - A nyolcvanas években,pedig már mint "Ínyenc falatok" ilyen hurka-kolbász sütőként funkcionált már."