Peck Lőrincz vendéglője II.

Keresés az archívumban

Peck Lőrincz vendéglője
1
Eredeti méret
Peck Lőrinc részvétnyilvánítás
2
Eredeti méret

Tarcsai Máriától, a családi archívumból kaptuk ezt a fotót. Így írt a fotóhoz: "Apai nagyszüleim, Peck Lőrincz és felesége Anna asszony 1901-ben, házasságkötésük után telepedtek le Sopronban. Mindketten a vendéglátóiparban dolgoztak már korábban is, nagyapám pincérként, nagyanyám pedig szakácsnőként, így kézenfekvő volt, hogy vendéglőt nyissanak. Nos, a Várkerület 6. szám alatt béreltek helyiséget, hogy megvalósítsák elképzelésüket. Ez a kép 1908 táján készült. A vendéglő (kocsma) ajtajában baloldalt nagyapám áll, mellette Anna asszony, a felesége, vagyis a nagymamám. Az előtte álló kislány édesapám nővére, Peck Józsa. Édesapámat, aki egy évvel volt fiatalabb a nővérénél, nem látom a képen, viszont egy másik változaton rajta van. Ezek szerint ott volt, csak valahova elcsatangolt. A többi ember valószínű házbeli és a kocsma vendégei.

Tudomásom szerint a vendéglő nagyapám haláláig, 1914-ig működött. Nagyanyám egyedül valószínű nem volt képes az összes feladatot ellátni, alkalmazottra nem volt pénze, ezért a vendéglő jogát eladta, a pénzt pedig az árvaszék rendelkezése alapján takarékbetétbe tette. Mint tudjuk, az első világháború után az akkori pénz, a korona elvesztette az értékét, vele az árvák öröksége is elszállt, így történt, hogy pénz nélkül maradtak. Nagyanyám kifőzdét nyitott és abból taníttatta a gyerekeit. Nehéz idők következtek…

Nagyapám, és a Peck kávéház tulajdonosa (Peck János) édestestvérek voltak. Mikor édesanyjuk meghalt, új asszony jött a házhoz. Ekkor a két már nagyobbacska fiútestvér Budapestre költözött, ahol saját erejükből kitanulták a vendéglátó mesterséget, majd Sopronban telepedtek le véglegesen. Életük végéig igen jó testvérek maradtak."

A képen a ház bejárata felett a Katholikus Legény Egylet felirat látható (régies helyesírással). Az egyletről a Kapcsolódó bejegyzések egyikében - Csoportkép a Várkerület 5. előtt - érhetők el bővebb információk. A másik Kapcsolódó bejegyzésben Peck Lőrincz vendéglője látható egy korabeli képeslapon. A kép alatti dokumentumot, melyen Töpler Kálmán polgármester aláírása látható -, Peck Lőrincz halálakor a város küldte részvétnyilvánításként az özvegynek.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1908 körül
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1908
2654-1017
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2014. február 13. 12:24

Köszönöm, hogy a kép és az írás felkerülhetett a sopronanno honlapjára.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. február 13. 12:29

Tacsi, ez az én "szövegem".:) Remélem, hogy az értékmentő munka eredménye így sokakhoz eljut majd!

Tarcsai Mária | 2014. február 13. 14:45

Ebéd után lázasan kerestem egy okmányt, melyben a városi tanács gyűlésén megemlékeztek Peck Lőrincz haláláról és ezt jegyzőkönyvbe is foglalták. A jegyzőkönyv családi példánya nálam van, csak momentán nem találom.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. február 13. 17:16

Ha meglesz és szívesen közzétennéd, örömmel veszem.

Tarcsai Mária | 2014. február 13. 17:51

Hát persze, nincs benne semmi titkos, csak neki kell állnom megkeresni. Ehhez minden régi iratot szét kell nyitni és beleolvasni..de igyekszem.

Tarcsai Mária | 2014. február 13. 18:57

Móni, jelentem megvan, digitalizálni kell és máris küldöm.

Tarcsai Mária | 2014. február 13. 19:51

Móni, fotózással nem sikerült jól a digitalizálás. Holnap szkenneltetem a barátnőmmel és elküldöm.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. február 13. 19:52

Köszönöm, írtam mailt.

Tarcsai Mária | 2014. február 15. 09:29

Köszönöm, hogy Nagyapám halálára írt részvétlevelet is közzétettétek.

Both István | 2014. február 15. 11:15

Kedves Tacsi! Mindig élvezettel olvasom a képekhez fűzött történeteidet, magyarázataidat. Köszönöm.

Tarcsai Mária | 2014. február 15. 16:40

Megtisztelő a véleményed: köszönöm.

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2017. szeptember 11. 10:07

Ez a kép a https://sopronanno.hu/bejegyzes/peck-lorincz-vendegloje bejegyzésben látható képeslap egy részlete, ahol a kapu feletti táblán Bomler János bádogos neve olvasható. Ö (nejével együtt) a legnagyobb katolikus alapító. Ő állítatta fel a kálvária stációit, a temető keresztet és tett még néhány alaítványt. A képen látható Várkerület 5 számú házát pedig a Katholikus Legény Egyletre hagyta, akik 1907-ben vették birtokukba.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2020. május 16. 16:40

Barthi László emlékmorzsái honlapunk Facebookos oldaláról: "Édesapám,nagynéném,és persze nagyszüleim,az alsó szinten,az udvari lakásban laktak.Maga a lakás is az étterem része volt,míg nem nem államosították az egészet.Utána lett a későbbiekben lakás.Voltak az udvarban,ilyen használaton kívüli,lomos épületek,az egyiket,nem is értettem akkor még gyerekként,hogy miért hívták mosókonyhának,ugyanis az volt a mosogató helyiség,vagy a mosoda.Meg volt ott hátul az udvarban,ilyen személyzeti,vagy cselédlakás is,ahol a dolgozók éltek korábban,míg az étterem működött. - A nyolcvanas években,pedig már mint "Ínyenc falatok" ilyen hurka-kolbász sütőként funkcionált már."

A bejegyzés létrehozása: 2014. február 13.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.