A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Pillanatfelvétel a Szent Mihály-dombról

Hozzászólok
Pillanatfelvétel a Szent Mihály-dombról

Az ismeretlen fotós ismeretlen időben, de vélhetőleg az 1900-as évek elején, készült felvételén a Jégverem és a mai Dorfmeister (Dorffmaister) utca kereszteződése látható. A ma már a neves festő nevét viselő utcát 1927-ig a Szent Mihály utca első feleként tartották nyilván.

A fotón az egykori Szent Mihály Római Katolikus Népiskola (a Pflasszter iskola) épülete látható, a háttérben kivehető még a Szent János-templom hegyes tornya. Az iskoláról egy rövid idézet Bán János A Soproni Katolikus Konvent története 1625-2000 c. könyvéből:

"Az újabb sürgetésre a konvent megegyezett abban, hogy a városplébánia felett lévő cselédházat veszi meg, és annak helyére építik az új iskolát. Az épületet 1885-ben megvették, a plébánia kiírta a tervpályázatot, amelyet Handler Nándor építőmester nyert meg. A költségelőirányzat 15.408 forintot tett ki. Az emeletes iskola 1887 tavaszán készült el, öt tágas tantermet foglalt magában, tanítószobával és szolgalakással. A tényleges építési költség az indokolt túllépéssel 22.785 forintra emelkedett."

Érdekesség még a köznapi szóhasználatban ismert Pflasszter elnevezés, mely valószínűleg a Jégverem középkori nevére utal. (Am Pflaster)

/Köszönet Dr. Kovács József Lászlónak a bejegyzés megírásához nyújtott segítségért./

A Kapcsolódó bejegyzések alatt található linkekre kattintva a fotó két "párja" is megtekinthető.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Forrás: 

Bán János A Soproni Katolikus Konvent története 1625-2000

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1902
Évszámos térképre
3140-962
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. július 10.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Ennek ellentmond, Preyss Móric 1851-ben készült térképe, amin Am Pflaster megjelölés a Dorfmeister utcára vonatkozik, a Heiligen Geist Gasse-tól (Szent Lélek utca) a Sandgrube-ig (Fövenyverem). Az Eisgrube (Jégverem) megnevezés Hasenauer 1860-as térképén bukkan fel az Adler Platz-tól (Sas tér) kezdődően. Az iskola a sarkon épült, így ragadhatott rá a közterület - köznyelv által később is használt neve.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A Dorfmeister utca akkor még nem létezett. Az Am Pflaster elnevezést Hárs József említi a Mesélő utcákban - ld. forrás - a Jégverem helyén lévő terület középkori neveként. Ez - szerintem - értelmezhető úgy, hogy nem pusztán egy utca neve volt, hanem a terület neve.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Azt, hogy a Dorfmesiter u. nem létezett, természetesen úgy értettem, hogy az elnevezés.

Horváth Péter Pál képe

Ahogy az "Öreg diák dala" nóta is mondja, "Sopron, Sopron sáros Sopron, Te vagy az oka mindennek...." - mutatja, hogy Sopron közútjai annak idején nem voltak szilárd burkolattal ellátva. Hauser Károly "A Halász laktanya" című képén is megfigyelhető, a Halász utca esős időben szinte járhatatlan volt. A Szent Mihály temetőbe vezető út - meredek utca lévén - kövezetet kapott, innen az "Am Pflaster " elnevezés (kövezett út) - a kövezés módja, ma is látható a Halász utca és a Fövenyverem között. A köznyelv a hivatalos változattól eltérően sokáig használta eme elnevezést. Az itt közlekedők pedig koptatták a pflaster-t, többek között az itt közlekedő diákok is.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Jóska bácsi a Jégveremnél jelöli az elnevezést, gondolom, levéltári anyagokra hivatkozva. A jelentés megvolt, nem is tudom, miért nem írtam bele a szövegbe, hiszen meg is beszéltük a "másik" Jóska bácsival.

Friedrich Rezső képe

Érdekes okfejtés a Pflaszter-iskola megnevezésre!
Nálam, kezdetektől fogva, az iskolánál, a homlokzaton használt "Pflaster-Klinker" téglák miatt tűnt logikusnak az elnevezés...ezek szerint tévedtem.

http://www.gs-ziegel.de/pflasterziegel-klinke.html

Horváth Péter Pál képe

Nem rossz a gondolatmeneted, de az iskola még nem állt ebben a formában, amikor a korabeli térkép Am Pflaster néven nevezi a mai Dorfmeister utcát, egészen a Sandgrube-ig. Hab a tortán, hogy a címtárban "Kövezők - Pflasterer" címszó alatt található László Pál, Szentmihály u. 20 ....

Friedrich Rezső képe

Természetesen elfogadom amit írtál, mert én csak a saját változatomat tettem közzé...(Pflasterstein = macskakő változat is használatos) De jó volt erről írni!

Horváth Péter Pál képe

Az iskola házszáma, ebben az időben 433 volt.... (a házszámozás nem utcák szerint, hanem az egész várost átölelően folyamatos sorszámozással működött).

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Látszik ez ma még rajta? Szerencsére pár belvárosi házon még igen. Én naponta látom pl. a 209-est. :)

Dávid Ferenc képe

Csatkai Endre szerint (SSz.1937.1.sz. ) a Jégverem utca ama részének népies neve, amely az iskola előtt fut, s 1838-as magyar fordítását is említi "Kőrakás" néven.

Horváth Péter Pál képe

Nem vitatva a történészek, kutatók áldozatos feltáró munkáit, csak tényeket próbálok összevetni. Dr. Csatkai azt is írja,ebben a munkájában: "Sopron utcaneveinek történetét teljes terjedelmében még nem tárta fel senki.... Utcaneveket a középkori oklevelekben is találunk; de még hosszú ideig, még a 18. században is odateszik a hivatalos írások „sogenannte“ X Gasse, vagyis a közhasználatra hivatkoznak. Képzelhető ezek szerint, hogyha hivatalosan megállapított utcanevek nem voltak, milyen nehézségekbe ütközött annak a városi jegyzőnek a tolla, aki megelőzve az 1844-es törvényt, mely a törvényhozás nyelvévé a nemzetit tette, magyar nyelven szerkesztette az ingatlanok adás-vételi szerződését.... Pflaster. A mai Jégverem utca egyik része népiesen. 1838-ban Kőrakás néven fordította a jegyző."
Mai kérdés, ki volt annak idején pontos, a jegyző, vagy a térképrajzoló?
.

Dávid Ferenc képe

Az utcanév-kérdés ebben az esetben különösen nehéz, mert erről a szakaszról szinte nem nyílt ház régidőben, kevés volt hát az alkalom, amikor ezt a helyet meg kellett neveznie bárkinek is.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Végül akkor mégiscsak az a következtetés, amit Jóska bácsi (Hárs József) írt, jelesül,hogy a Pflaster a Jégverem neve volt.

Horváth Péter Pál képe

Egy biztos, hogy az iskola, a korábbi Am Pflaster és a Jégverem saroktelkén épült. A kép bal sarkában látható az eredeti kövezés (nem kockakő!), amiről az utca nevét kapta.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az OeZ. 1889-ben már így említi ezt az iskolát: …die katholische Volkschule am „Pflaster”…” Így idézőjelbe téve arra utal, hogy ez az iskola a "járdánál" van. Ez a járda (Pflaster) a Szt. Lélek-templom mellet haladva vezetett a Szt. Mihály utcáig. Kövezett, meredek és szűk út, csak gyalogosok használták.