A Muck-messzelátó 1931 nyarán

Hozzászólok
A Muck-messzelátó 1931 nyarán

Egykor a turisták és a városlakók kedvelt kirándolóhelye volt, főleg miután - néhány évvel ezen felvétel készítése után - 1937-ben a szomszédságában megépült a Pinezich Istvánról elnevezett István-menedékház.

A ma erdőjárói már csak a kilátó alsó részével találkozhatnak, mely csak a bejárat felett elhelyezett korabeli felirat segítségével emlékeztet a Schiller János által tervezett építmény fénykorára. Akik egykor felmásztak a toronyba, pazar kilátásban volt részük, melyről így írt Thirring Gusztáv:

"ÉK-en a Károlymagaslat látszik, mögötte b. Sopron épületei, a Vashegy, azon túl a bécsi országút mentén a Dudlesz-erdő s a Fertő-tava, b. a szentmargitbányai kőbánya, a Lajtahegység Kismartonnal és számos községgel Szárazvámig; É-on az Ultrán túl a Márci tető, háttérben a Badeni és Vöslaui hegyek, b. a Rozália-hegység, tövében Fraknó vára és Savanyúkút, e fölött a Hohe Wand és osztrák Alpok, a Rozália-kápolnától b. a Schneeberg (2075 m) és Raxalpe (2009 m) ; Ny-on Brennberg- bánya és a récényi szénbánya, ezen túl a Wechsel (1738 m), ettől b. a háttérben a lánzséri vár, a kirchsclilagi hegyek, a Borostyánkői és a Kőszegi hegység, D és DK felé a síkság, a Ság és Somlyó kúpjaival, K felé a mosoni lapály."

A messzelátóról további felvételek érhetők el a kép feletti vonatkozó címkére kattintva. Arról pedig, hogy a háború után miként építették át az akkor már a látogatók elől szigorúan elzárt területen álló és részben megsemmisült kilátót, ide kattintva láthatnak egy felvételt.

Thirring Gusztáv Felső Dunántúl című kötetét, melyből idéztünk, az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1931. augusztus 2.
Forrás: 

Thirring Gusztáv: Felső Dunántúl (Budapest, 1933.)

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1931
1931 turista térképre
3816-5009
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. február 27.