A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Az egykori Kereskedelmi Akadémia

Hozzászólok
Az egykori Kereskedelmi Akadémia

Az egykori Soproni Állami Közép-Kereskedelmi Iskola 1884-ben nyitotta meg kapuit összesen 7 tanulóval és egy kinevezett tanárral, az intézmény első igazgatója Salamin Leó volt. Az iskola 1886-ban vette fel a Kereskedelmi Akadémia nevet, majd többek közt a jól csengő névnek köszönhető létszámemelkedés miatt az 1889/90-es tanévet már a Balfi utca 1. sz épületben kezdték meg, ahol már 13 tanteremben folyt az oktatás.

Miután egyre több tanuló választotta az Akadémiát, ismét költözésre került a sor, a Pócsi utcában, a Csöndes-féle tan- és nevelőintézet telkét vásárolta meg az intézmény. 1893-tól 2000-ig itt működött az időközben számos névváltozáson átesett középiskola.1895-től például Felső-Kereskedelmi Iskola lett a neve, melyet sokan úgy értelmeztek, hogy ha az akadémiai titulust elveszítette az iskola, akkor nyilvánvalóan az oktatás színvonala is jelentősen csökkent. Emiatt a téveszme miatt a tanulók létszáma csökkenni kezdett, ám a XX. század elejére újabb növekedés következett. 1902-től már nők számára is tartottak kereskedelmi szaktanfolyamokat, sőt a testnevelés órák is rendszeressé váltak, melyeket a Soproni Torna- és Tűzoltó Egyesület csarnokában, a Papréten tartottak.

1909-ben, az intézmény fennállásának 25. évfordulóján ismét kevés ok volt az ünneplésre, újra csökkenni kezdett a tanulók száma, részben az erős konkurencia, részben a kollégium hiánya miatt. Eztán kiegyensúlyozottabb évek következtek, 1911-ben bevezették a gépírás oktatását, majd 1913-ban sor került az épület felújítására is. 1921-ben azonban az iskola berendezéseit Pápára szállították és csak a decemberi népszavazás után, 1922 januárjában folytatódhatott ismét régi helyén, Sopronban az oktatás. Érdekesség, hogy a népszavazáskor az épületben volt az egyik szavazókör, erre ma emléktábla emlékeztet a homlokzaton.

A II. világháborúban előbb német, majd szovjet katonák szállták meg az iskolát, az oktatás csak 1945. májusában indult újra, átmenetileg a Deák tér 21. sz alatt. 1949-től már, mint Közgazdasági Gimnázium működött a középiskola, majd ismét számos egyéb elnevezése volt. 1984-ben, a centenárium alkalmából avatták fel az épület homlokzatán Fáy András emléktábláját, akinek a nevét egyébként 1925-ben vette fel az iskola. 2000-től az oktatás a Jereván lakótelepen az egykori Erkel Ferenc Általános Iskola épületében folytatódott, az intézmény ekkor olvadt egybe a József Attila Kereskedelmi és Postaforgalmi Szakközépiskolával, mely addig az egykori Felsőbb Leányiskola épületében működött a Deák téren. A Pócsi utcai épületben jelenleg a Széchenyi István Városi Könyvtár üzemel.

Az írás a Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola 2008/2009-es jubileumi évkönyvében található "A Fáy 125 éves történetének áttekintése" című cikk alapján készült. A kiadvány, melyben további érdekes írások olvashatók az iskola történetéről a forrásnál megjelölt linkről tölthető le.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1894
Kapcsolódó "Anno és ma" összeállítás: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1894
Évszámos térképre
4180-1978
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. november 4.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az iskola egy volt tanulójáról (itt http://w3.sopron.hu/netelkedo/4/v25/index2.htm) ez olvasható: "A soproni tornasport aztán 1934-ben már világbajnok sportolót tud felmutatni, a kereskedelmi iskola tanulója, Székely Zoltán Budapesten nyújtón az esélyesebb német versenyzõket gyõzi le és szerzi meg Sopronnak az elsõ vb-aranyérmet."

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Korábban tervben volt poszt Székely Zoltánról, sajnos egyelőre nem készült el.

Wohner Viktor képe

Tisztelt Szerkesztő Asszony!
Szíves tájékoztatásul és nagyon nem mellesleg: Ükapám volt aki, - túlzás nélkül, és enyhe kifejezéssel élve - igen jelentős mértékben járult hozzá az iskola fenntartásához, az akkori diákok mind szellemi, mind fizikai, valamint erkölcsi fejlődéséhez, képzéséhez. Azok a diákok talán nem is tudják - és persze, szerintem rajtam kívül is csupán már csak pár ember-, kinek is köszönhetik mindezt...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Viktor, ha van olyan dokumentuma, amit ezzel kapcsolatban közreadna, szívesen fogadjuk.

Wohner Viktor képe

Kedves Kótai Mónika szerkesztő asszony!
Természetesen, amint erre lehetőségem adódik, a részleteket is megosztom kedves mindnyájukkal, feltéve, hogy érdekel ez bárkit is.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az iskola történetéről kiváló dokumentum: Németh Ildikó: Sopron középfokú és középszintű iskolái a 19. században c. disszertációja. Itt: https://library.hungaricana.hu/hu/view/SOPM_DISS_01_2005/?pg... 138-139 p