Az egykori Vöröskeresztes üdülő és névadója

Keresés az archívumban

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt dr. vitéz Simon Elemér Üdülőháza
A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt dr. vitéz Simon Elemér Üdülőháza (Preidl Zoltán gyűjteményéből)
1
Eredeti méret
Az üdülő Sopron 1935-ös térképén (120-as számmal jelölve)
Az üdülő Sopron 1935-ös térképén (120-as számmal jelölve)
2
Eredeti méret
dr. vitéz Simon Elemér (1875-1954)
dr. vitéz Simon Elemér (1875-1954) (Domnanics Milán gyűjteményéből)
3
Eredeti méret

Mindössze 10 esztendeig fogadhatta a városunkba ellátogató ifjú nyaralókat a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt dr. vitéz Simon Elemér Üdülőháza, mely Füredi Oszkár tervei alapján épült és 1934-ben adták át. 1944 decemberében a városunkat ért bombatámadásokban megsemmisült. A vendégeket az üdülő kertjében ábrázoló képeslap mellett térképrészleten mutatjuk, pontosan hol állt az épület, mely a Magyar Vöröskereszt elnökének nevét viselte.

Dr. vitéz Simon Elemér 1875-ben született Sopronban, középiskolai tanulmányait a Szent Benedek-rend főgimnáziumában végezte, majd jogi diplomát szerzett. 1897-ben Sopron vármegye tiszteletbeli szolgabírájává választották, 1901-től pedig a vármegye tiszteletbeli tiszti ügyvédi pozícióját is betöltötte. 1910-ben a nagymartoni választókerület országgyűlési képviselőjévé választották, tisztségét 1918-ig viselte. Az első világháborúban egészségügyi okokból katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították, ő azonban önként mégis bevonult és a Vöröskereszt tábori főmegbízottja lett. Később a 34. császári és királyi gyalogezredben megfigyelő tisztként dolgozott. Érdemei elismeréseként 1922-ben vitézzé avatták. Ugyanebben az évben megválasztották Sopron és Sopronvármegye főispánjának, hivatalát 1935-ig töltötte be. 1932-től 1944-ig a Magyar Vöröskereszt elnöke volt. 79 évesen, 1954-ben hunyt el. Dr. vitéz Simon Elemér rendkívül gazdag életútjától részletesen olvashatnak a bejegyzésünk írásához forrásként megjelölt művekben, I. világháborús szerepvállalásával kapcsolatosan pedig dr. Dominkovits Péter és Balla Tibor könyvét ajánljuk figyelmükbe.

A visszaemlékezésekben csak Vöröskeresztes üdülőként emlegetett lőveri létesítményről, melynek elnevezéséhez a szervezet elnöke személyesen járult hozzá, a képek feletti vonatkozó címkére kattintva további felvételeket is megtekinthetnek honlapunkon.

Az üdülőt bemutató képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek vége
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Halász H. Imre: Soproni és sopronmegyei fejek, 1933.
Tóth Imre: Simon Elemér Sopron megyei főispán életútja és munkássága, Arrabona - Múzeumi közlemények 40/1-2. (Győr, 2002)

Szerző
1938
3361-4227
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2020. május 8.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.