Az Előkapu 3-as számú ház egykor

Keresés az archívumban

Az Előkapu 3-as számú ház egykor
Az Előkapu 3-as számú ház 1960 körül
1
Eredeti méret
Roth Gyula emléktáblája
Roth Gyula emléktáblája az épület homlokzatán (Fotó: Bárdics József, 2000.)
2
Eredeti méret

Az egykori Roth-féle cukrászüzem épülete 1960 körül, még átalakítása előtt. Ez idő tájt a homlokzat még az egykorvolt sütödére emlékeztethette a soproniakat.

A később felújított és jelentősen átalakított épületen 1985-ben helyezték el a magyar erdészet európai hírű tudósának, Kossuth-díjas egyetemi tanárnak, a mezőgazdasági tudományok doktorának, az Erdészeti Kutatóintézetek Nemzetközi Szövetségének elnökének, majd örökös díszelnökének, a ház szülöttének, Roth Gyulának emléktábláját. (2.kép)

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1960 körül
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1960
A bejegyzés létrehozása: 2023. július 11.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.