A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Az Ötvös utca 4. egykor

Hozzászólok
Az Ötvös utca 4. egykor

Az Ötvös utca 4-es számú házat a Thirring-féle házjegyzék 1930-tól mint Schneeberger Adolf húsgyáros és felesége tulajdonát jegyzi. A családi vállakozásnak a Hátulsó utcai gyár mellett több fióküzlete is volt a városban, így például a Sas téren, az Újteleki utcában, a Várkerületen illetve ebben az Ötvös utcai épületben is. Képükön az impozáns belső kialakítású üzlet utcafronti része már az államosítás után látható.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1955
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2022. január 6.

Hozzászólások

Németh György képe

A háború előtt a Schneberger-nél, amíg a mamák vásároltak a gyerekeknek kijárt egy "pluncni", azaz pálcikára tűzött, főtt apró kövér véres hurka. (Az iskolában a kissé túlsúlyos gyerekek nem éppen hízelgő beceneve is a "Pluncni" volt. Továbbá , gondolom a "hurkapálca" név eredete is ez lehet.)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nálunk a családban ómama - Bauer-lány- és a nagymama révén még ma is használatos ez a szó a dundusokra, csak az eredetét nem tudtam. Köszönöm!

Patrix képe

A Piff-féle burgenlandi mundart-szótárban ezt találtam a Blunzn szó alatt:
"Blutwurst" (véres hurka) és "dicke Frau" (duci nő). Még úgy is ismerem, hogy "Des is mir Blunzn" (nekem nyolc, nekem mindegy, a hochdeutsch megfelelője a "Das ist mir wurscht").

(https://mundart-burgenland.at/woerterbuch.php?lang=hianzisch...)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm!