Bankok a Széchenyi téren

Hozzászólok
Széchenyi téri részlet

A Széchenyi tér északi oldala, ahol egymás mellett három bankszékház volt egykor. Balról jobbra haladva: Az Angol-Magyar Bank Rt. soproni fiókja, a Soproni Takarékpénztár és a Magyar Általános Takarékpénztár Rt. A tér sarkán lévő Horváth-házban pedig az iskola működött. A Soproni Takarékpénztár 1842-ben alakult, ekkor még csak kis bankként, igazgatója az ismert soproni kereskedő, Hofer Péter lett, irodája pedig a Várkerület 7. számú ház emeletén működött. A bank vezetését 1859-ben Flandorffer Ignác vette át. 1878-ban vásárolták meg a képen is látható, Handler Nándor által tervezett Széchenyi tér 19. számú épületet Széchenyi Jenőtől. Az 1921-es események után a bank részvényeinek jelentős része osztrák kézbe került, melyeket később a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank visszavásárolt, s így a Soproni Takarékpénztár többségi részvényese lett. Ettől függetlenül a bank 1946-ig működött. Az intézetről bővebben itt olvashatnak.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1940
Forrás: 

Gönz József - Bognár Béla: Kereskedelem Sopron vármegyében

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1940
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Diebold Károly
A bejegyzés létrehozása: 2013. június 9.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

"Bank(k)orzó"... :-)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Tulajdonképpen igen.:)

Horváth Péter Pál képe

Nem csak a bankok tündököltek, a Magyar Általános Takarékpénztár Rt. a székházának jobboldali portálja mögött fogadta kuncsaftjait, de a baloldalon GALATIK MÁTYÁS női fodrászat, illatszer és kozmetikai cikkek boltja csábította a szebbik nem képviselőit.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Galatik Mátyásról szól egy poszt már, (Körmenet a Széchenyi téren) és ez a poszt hamarosan sok érdekes infóval és egy Galatik fotóval is gazdagodik majd.:)

Tarcsai Mária képe

Galatik Mátyás (gondolom a szóban forgó női fodrász fia a kollégám volt az Országos Takarékpénztárnál. Végtelenül precíz, szigorú belső ellenőr volt. Talán ő volt az utolsó alkalmazottja az OTP-nek, aki tisztességes pecsétet tudott nyomni egy értéklevélre és úgy tudott csomagolni, ahogy senki más. Mindnyájan tőle tanultuk ezeket a fogásokat. Mellette érdekes, fanyar humorú ember volt, aki képes volt úgy elmesélni egy viccet, hogy közben el sem mosolyogta magát. Nem tudom, nem volt-e tagja egy ideig a Soproni Szimfonikus Zenekarnak, ebben nem vagyok biztos, de úgy rémlik. Sokáig egy szobában dolgoztam vele több más kollégával együtt...

Tarcsai Mária képe

A fodrászatról viszont már nincs emlékem, valószínű az jóval korábban lehetett, hisz Matyi bácsi is (úgy tudom) idősebb volt Édesapámnál.