Erzsébet-kerti részlet 1929-ből

Hozzászólok
Az Erzsébet-kert 1929-ben

A háttérben, fák mögé rejtve, két építmény vehető észre. A vendéglő, ahonnan cigányzene szólt és az érettségik feszültségeit kipihenő diákok, vagy az egyetemi vizsgák után felszabadultan mulatozó főiskolások éneke zengett. A [zenepavilon] deszkáin már 1885-ben újságban hirdetett műsorát játszotta a 76. gyalogezred zenekara (ennek mundérját viselte katonaidejében Dahner). Gyerekkoromban az éppen soron következő katonazenészektől évről évre kikövetelt száma volt "A rezervista álma". Carl Michael Ziehrer katonakarmester és operettszerző világhírű szerzeményét az 1930-as években modernizálták.Beállítottak egy gépfegyvert, ezzel önkéntelenül jelezték a közelgő vészterhes időket. Azt is, amely a kertben annyi kárt okozott. Erre talán Dahner Samu (1876-1957) - a város főkertésze 1912-től - sem gondolt álmaiban, amikor megtervezte a kora tavasztól késő őszig a legkülönfélébb növényekből összeállított kompozícióit. Ezek között talán az utolsó volt a Nagy-Magyarország címere. Az biztos, hogy 1945 után nemigen lehetett volna összeállítani.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1929. augusztus 6.

Az Erzsébet-kerti zenepavilont 1889-ben adták át, előtte egy fából ácsolt emelvényen léptek fel a zenekarok, a szerző erre utal.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1929
Évszámos térképre
3635-2046
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A bejegyzés létrehozása: 2014. szeptember 9.

Hozzászólások

Petneki Katalin képe

És ekkor már javában dolgoztak a soproni művésztelep résztvevői - többen az Erzsébet-kertben leltek ihlető témára. (V.ö. Az 1929. évi soproni művésztelep - egy résztvevő szemével)