A Színház tér 1905-ben

Hozzászólok
A mai Petőfi tér 1905-ben

A mai Petőfi tér csak 1906-tól viselte a Sopronban is megfordult költő nevét, előtte (1869 és 1906 között) Színház térnek nevezték. Amikor ezt a képeslapot postázták, még ez az elnevezés volt érvényben. A lapon a tér lényegesen más képet mutat, mint amilyennek ma láthatjuk, legfőképpen a színház miatt, mely az itt látható formájában csak 1841 és 1908 között volt látható, hiszen 1909 januárjában már, igaz, a régi épület falainak megtartásával, az átalakított, új színházat avathatta fel a város. Érdemes még megfigyelni a színházon látható szobrokat, melyekről Dr. Csatkai Endre a Soproni Szemle egyik különnyomatában jelentetett meg tanulmányt. Az Apollót és a színjátszás múzsáit ábrázoló szoborcsoportról - az említett tanulmány alapján - a Kapcsolódó bejegyzésben olvashatók információk.

A színház mellett a Színház tér (Petőfi tér) 2. szám alatt a képeslap elkészültekor már több éve működött a Színház kávéház, a szomszédos épületben - Színház utca 33. szám -pedig 1890. november 1-től az első soproni telefonközpont. Érdekesség, hogy a városban ekkor 48 előfizető használta a szolgáltatást.

A kávéház melletti 3-as számú épületben működött egykor a Pejacsevich Károly által építtetett kaszinó, - erről bővebben a második Kapcsolódó bejegyzésben olvashatók információk -ahol Liszt Ferenc 1820-ban, 9 évesen első magyarországi hangversenyét adta. (A ház falán emléktábla is található erről.) Az épület 1834-ben leégett, a helyreállítás után 1853 és 1891 között kaszárnya működött benne.

A tér közepén az 1893-ban felavatott Liszt Ferenc-szobor látható.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1905
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Göncz József - Bognár Béla: Vendéglátás és szórakozás Sopron vármegyében
Czellár Katalin: Sopron
Hollndonner László: 150 éve létesítették a Postaigazgatóságot Sopronban -2000.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1905
Évszámos térképre
2299-1681
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. augusztus 11.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Az Ógabona téri oldalra kukkantva a mi házunk is látható, bár lényegesen jobb állapotúnak mutatkozik, mint jelenleg. Igaz, azóta több mint 100 évet öregedett.

Horváth Péter Pál képe

A kép további érdekessége, hogy ebben az időszakban (a századfordulón) kezdtek - gázvilágítás mellett a villanyvilágítást is alkalmazni. A kis park 4 sarkán álló gázlámpa mellett, megfigyelhető 2 db gömb burás villanyoszlop is...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A soproni Császári és Királyi Postaigazgatóság korábbi helyéről 1864 okt. 5.-én kerül a képen látható Szinház u. 33. kétemeletes épületébe (Földszinten postahivatal, emeleten igazgatóság, ill. szolgálati lakások) Mivel 1887 szept. 1.-vel a posta átveszi az állami távirdát, az is ide kerül korábbi helyéről. Ekkor új nevet is kap: Magyar Királyi Posta- és Távírdaigazgatóság. Végül itt kezdi meg működését 1890. nov. 1.-én a telefonközpont is 48 előfizetővel, mely a kép idején már több százat is kitesz. Érthető, hogy erre az időre a posta (igazgatóság, postahivatal, távírda, telefonközpont) ...."már rég kinőtte ezt az épületet. A helyi sajtó részletesen beszámolt a túlzsúfolt, szűk és sötét helyiségekről. .... A városban állandó beszédtéma volt a postaigazgatóság megfelelő épületben történő elhelyezése. A polgármesteri hivatal is komolyan foglalkozott az elhelyezés megoldásával. Több alkalommal fordult beadvánnyal a minisztériumhoz. A postaigazgatóság vezetője és a polgármester személyesen is tárgyalt Budapesten." Elkezdődött a Postapalota vajudása.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az itt látható két villanylámpa oszlop (ha 1906 után vagyunk már akár wolfram szálas Just féle izzóval, de ha előtte akkor még ívlámpával) nem sokáig maradt a téren. Mivel késöbbi képeken nem látható feltételezem, valamiféle közvilágítási kísérletről lehetett szó.

Horváth Péter Pál képe

Valóban, később a tér 4db izzólámpát kapott, a színház előtt 2 db 100 W-ost, a kaszinó felőli oldalon pedig 2 db 150 W-ost. A gáz- és villamos kombó már az 1901-es képeslapon is látható...

Harkai László képe

A későbbi Általános Iskola előtt álló szekéren egy boroshordót vélek felfedezni.Elképzelhető,hogy már akkor is borospince volt az épület alatt,mint a hatvanas években iskolás koromban?