Emlékezés egy egykorvolt soproni intézményre

Hozzászólok
Emlékezés egy egykorvolt soproni intézményre
Emlékezés egy egykorvolt soproni intézményre
Emlékezés egy egykorvolt soproni intézményre
Emlékezés egy egykorvolt soproni intézményre

1992. szeptember 19-én ünnepélyes keretek között helyzetek el emléktáblát az egykori Zrínyi Ilona Honvédtiszti Leánynevelőintézet- később Ruhagyár - épületén, hogy emléket állítsanak az intézménynek, melynek történetét egy korábbi bejegyzésünkben, ide kattintva olvashatják.

Finta Béla fotósorozata a jeles napon készült, amikoris még a már akkor is nagyforgalmú II. Rákóczi Ferenc utcát is lezárták az ünnepség idejére.

Az akkor felavatott emléktáblát Bárdics József örökítette meg 2000-ben.

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kérjük, ha ismerős arcokat látnak a felvételeken, jelezzék nekünk. Köszönjük.

Az intézmény történetéhez kapcsolódóan honlapunk Kiadványok menüpontjából ezt a kötetet ajánljuk figyelmükbe.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1992. szeptember. 19.
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1992
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Finta Béla
A bejegyzés létrehozása: 2018. augusztus 28.