Várkerületi részlet a Munkás-szoborral

Keresés az archívumban

Várkerületi részlet a Munkás-szoborral
Eredeti méret

1950-ben állították fel a Munkás szobrát, Szakál Ernő alkotását a Várkerületen, nem messze a Mária-szobortól.

Eredetileg az alkotásnak lett volna két „társa” is, ezekről, melyek végül nem készültek el, így írt Szabó Jenő a Soproni Szemle 1969/3. számában, mikor dr. Heimler Károlyra emlékezett:

„Amikor a ma Lenin körútnak nevezett Várkerület rendezési tervét elkészítették, az Előkapu előtti részre három szobrot terveztek: a munkást, a polgárt és a katonát. A munkás alakját meg is faragta Szakál Ernő fel is állították, a másik kettőé azonban valamilyen okból elmaradt. Ha valaha elkészítenék a polgár szobrát, úgy érzem, hogy azt Heimler Károlyról kellene megmintázni. Számomra ő testesíti meg maradéktalanul a soproni polgárt és benne találom meg annak jellemző erényeit: a város határtalan szeretetét, a szerénységet, önzetlenséget, műveltséget, a városért végzett következetes és fáradhatatlan munkát.”

A tervezett alkotásokkal kapcsolatban később Tokai Gábor a következőket tette közzé ugyancsak a Soproni Szemle hasábjain:

"Az egyik szobor egy barátot, a másik egy katonát, a harmadik a polgár képét elevenítené meg. Az Önéletrajz szerint a Várkerület útrendezési tervei előirányozták az Előkapu és a Mária-szobor térségében három szobormű létesítését, a „Városvédő” a „Polgár” és a „Krónikás” szobrát, az ehhez kapcsolódó vázlatait a budapesti zsűri is jóváhagyta. Egy későbbi forrás úgy tudja, hogy a három szobor a munkás, a polgár és a katona, ld. Szabó Jenő: Emlékezés Heimler Károlyra. SSz. 23. (1969). A „Krónikás” és a barát bizonyára ugyanazt a figurát jelölte. A katona a „Városvédő”-vel lehet azonos, amelyből később a „Munkás” szobrát faragta Szakál Ernő, a koncepció változásával. A kései híradás mindezeket az információkat összekeverhette. "

A Munkás-szobor 65 éven át állt eredeti helyén, majd 2015. márciusában eltávolították és amikor e bejegyzés születik, 2015. szeptemberében, akkor egy raktárban várja, hogy új helyet találjanak neki.

Horányi Jenő felvétele 1967-ben mutatja az alkotást.

---
A szobrot időközben az Újteleki utcában állították fel, erről bővebben itt olvashatnak honlapunkon.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1967
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Szabó Jenő: Emlékezés Heimler Károlyra. Soproni Szemle, 1969/3.
Tokai Gábor: Szakál Ernő, a szobrász- és éremművész Soproni Szemle. 2014/3. p. 269.

Szerző
1967
Évszámos térképre

Hozzászólások

Németh Szabó László | 2015. szeptember 1. 17:01

Nyilván az elmúlt rendszer egy szimbóluma, de nekem hiányozni fog. Sajnálom, hogy az egyébként nagyon tetszetős új Várkerületen nem kap helyet.

A bejegyzés létrehozása: 2015. szeptember 1.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.