A Kárpáti-malom 1949 előtt

Keresés az archívumban

A Kárpáti-malom egykor
Eredeti méret

A Kutya-hegy felől a képbe nyúló őspark végében balról jobbra a lakóház és a vele egybe épített malom tűnik szembe. A távolság teszi-e, de állapotuk jónak látszik. Az internetre felvitt 2013 szeptemberi fénykép viszont az ellenkezőjét mutatja, összhangban a fotós közléseivel. Minden csupa rom. Dr. Kárpáti György orvos és nem mellesleg remek fényképész, az újságírónak a jövőről beszél. Az 1949-ig működött malomban az éppen csak elkezdődött felújítás befejeztével állandó fotókiállítás és időszakos képzőművészeti tárlatok lesznek. Szellemi központ, ahogy azt a rajongással emlegetett nagyapa elképzelte.

Kárpáti (Flamisch) Sándor evangélikus tanítóképezdei zenetanár és méltatlanul elfeledett zeneszerző (Kőszeg, 1872 - Sopron, 1939) először 16 évesen látta meg Sopront, az iskola elvégzése és pedagógiai oklevelek megszerzése után Budapesten magyarosított (1895). Orosháza és Kőszeg következett. Onnan került vissza volt iskolájába muzsikát tanítani 1904-ben. És végül 1908-ban jutott közel a vízimalomhoz. Ugyanis feleségül vette Tiefbrunner Irma Erzsébet magánzónőt, aki anyja révén tulajdonosa volt a más néven Erdei malomnak.

A család tagjai nyaranta szívesen időztek a parkban, mialatt a bérlő a kétkőjáratos malomszerkezetet működtette. Az épületegyüttes 1954-ben került műemlékvédelem alá, de néhány év múlva anyagi okok miatt eladták. Taródi, a várépítő nyersanyagként szerette volna felhasználni, de a védettség ebben megakadályozta. Aztán sikerült visszavásárolni. Most már "csak" pénz kellene a tényleges felújításhoz. Előlegként kinyitott a malom a Kulturális Örökség Napján 2013. szeptember 21-én két vetítettképes előadással. Előadó dr. Kárpáti György. Talán ez a kép is műsoron volt, amiről most írok.

---
A 2014-ben közzétett bejegyzés szerzője, Hárs József, Pro Urbe díjas helytörténész nem élhette meg a malom újjászületését, mely napjainkra (2019) ismét régi pompájában ragyog.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1905

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2014. november 26. 19:32

Ezek szerint mégsem a Steiner malom volt a Rák patakon az utolsó működő vízimalom.

Horváth Péter Pál | 2014. november 26. 22:13

Igen úgy tűnik. "Legtovább a Kárpáti malom vízikereke dolgozott, de a 40-es években itt is megszűnt az üzem, pedig a műemléki védelem alatt álló malmot mint ipari műemléket érdemes lenne helyreállítani és a közönségnek bemutatni." Ssz.

A bejegyzés létrehozása: 2014. november 25.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.