A régi Lövér

Keresés az archívumban

Városliget
Eredeti méret

"A lövérek fejlesztésének jelentős személyisége dr. Nelky József (1846–1907) ügyvéd, maga is lövérlakó, éveken át a „Lőverbizottság” elnöke és a bizottság majd minden jelentősebb kezdeményezésének elindítója. Ő veti fel a fürdőház gondolatát,a lövéri közlekedés megoldására a villamosvasút kiépítését,szorgalmazza a lövéri postaszolgálatot és részt vesz a lövérszabályrendelet korszerűsítésének előkészítésében. Ő vezeti be azt a szokást, hogy a „Lővérbizottság” tagjaival évente bejárást tart a lövérekben és személyesen hívja fel a lövértulajdonost – ahol szükséges – kertje rendbetételére, sövénye megnyesésére.A „Löverbizottság” többször is szavaz meg munkájáért köszönetet."

Muck Endre, a „Fák atyja”, az országos hírű erdész, a parkerdők megvalósításának kezdeményezője, nagy figyelmet fordított arra, hogy a „lövérek egységes, kertes településjellege ne változzék meg”,és olyan példamutató kezdeményezést indított el 1892-ben, mint a spangenwaldi (ma Villa sor) parcellázás. Ő létesítette a mai Alsólövér utca elődjét, részt vett a Villa-vendéglő (ma Gyermekszanatórium) létrehozásában, egy ideig igazgatója is volt (1899), Roth Gyula főiskolai tanárral együtt ők kezdeményezték 1913-ban a Lövér Szálló megépítését.

Roth Gyula főiskolai tanár, a későbbi Kossuth-díjas egyetemi professzor számos cikkben foglalkozott a lövérek madarainak és fáinak védelmével, gondosságára jellemző, hogy még azt is megállapította, hogy egy kétszáz méteres lövéri élőnövényben nyolcvanöt madárfészeknek van „élettere”. Lelkes elfogultsága íratta le vele azt, hogy a „lövérkultusz évszázados és a világon nincs párja”.

A képen alul az egykori Városligeti vendéglő, később Gruber-szálló, majd Gyermekszanatórium illetve a Villa-sor láthatóak.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Szabó Jenő: A régi Lövér II. rész - A lövéri emberek-Soproni Szemle-1986/2.

Szerző
1903

Hozzászólások

Patrix | 2019. december 4. 11:21

„# Da befinden wir uns und ist es herrlich hier. Mit tausend Küssen
Deine Illa“

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 23.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.