Soproni évszakok

Hozzászólok
Soproni évszakok
Szerző: 
Becht Rezső
Kiadó: 
Soproni Városszépítő Egyesület
Kiadás éve: 
1939

Részlet a kötetből:

"Senkisem mondhatja, hogy ismeri azt a tájat, amelyet csak napfényben, vagy csak szürke esőben látott. Más a táj nyáron és más télen,más a tavaszi reménységben és más az ősz hervadásban.

Az évszakok váltakozása évről-évre megújuló kőrt von ember,táj és város köré. A kőr kerületének minden pontjáról más a körön belüli kép, és csak ezeknek a részletképeknek összessége ád teljes képet.

Aki a soproni Városkáz-teret csupán egy nyári délután lomha fényében ismeri, alig tud többet róla, mint valakiről, akit csak profilban látott erős megvilágításban. Mit tud a Nyíresről az, aki százszor látta meleg napsugárban, de egyetlen egyszer sem akkor, amikor vihartépte fenyőinek koronáját vastag zuzmara borítja?

Vannak lányok, akik nappali fényben legszebbek és vannak asszonyok, akiknek szépsége este, lámpafénynél teljesedik ki.
Vannak tavaszi városok: Firenze, nyári városok: Düsseldorf, őszi városok: Páris és téli városok: Moszkva.

A mi szűkebb világunkban, ahol "otthon" vagyunk, ahol a körnek minden pontját ismerni véljük és ahol a szeretet elfogulttá tesz, nem merünk ilyen határozott véleményt mondani.Mikor legszebb Sopron? Mikor, melyik évszakban a legigazibb?

Pártokra szakadnánk, ha el akarnánk dönteni ezt a kérdést. Ha pedig a részletekből kiindulva próbáljuk összerakni az ítéletet,akkor minden lépésnél belebotlunk a "talán"-ba. Az öreg belváros "talán" hóbundában a legszebb; a Tacsi-árok "talán" október végén; a Tómalom feletti Píntytető "talán" május elején ... Talán!...

De nem is erről van szó. Nem osztályozni akarunk, csak Sopront akarjuk körülsétálni az évszakok útján, saját gyönyörűségünkre, de egyben azzal a titkos reménységgel is, amivel a gazda vezeti vendégét a birtok körül, hogy talán olyat is mutathat neki, amit a másik is lát, de mégsem vesz észre.

Nem mindegy, hogy hol kezdjük a sétát. Nem a tavasz a kezdet, mert a tavasz a felfelő ívelő körnek már első negyede.

A startvonal mélyebben van - a télben. A télből indul és a télbe tér vissza az élet."

/A kötetért Becht Rezsőt 1941-ben Hűség-díjjal jutalmazták, melynek átadásáról A bűvös henger című, honlapunkon részletekben közölt írásában is megemlékezett itt. - A szerk./

A bejegyzés létrehozása: 2017. április 20.